Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΛέανδρος, Νικόλαος
dc.contributor.authorΒρυώνη, Ραφαέλα
dc.contributor.otherVrywni, Rafaela
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2016-07-20
dc.date.accessioned2016-07-20T11:26:04Z
dc.date.available2016-07-20T11:26:04Z
dc.date.copyright2016-05
dc.date.issued2016-07-20
dc.identifier.otherΠΠΑ/2016/00004el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/2444
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΌπως και σε πολλές χώρες της Μεσογείου, έτσι και στην Κύπρο, η αμπελοοινική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλούσια. Από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και σήμερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική ζωή, τις παραδόσεις και τα έθιμα της κυπριακής κοινωνίας. Συνοδεύει τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής των ανθρώπων, από την μια ως αναπόσπαστο μέρος της διατροφής τους, αλλά από την άλλη, και ως ισχυρός παράγοντας εσόδων, αφού η κυπριακή οικονομία βασιζόταν, μέχρι πρόσφατα, σε ένα μεγάλο ποσοστό στην οινοποιεία. O τουρισμός αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τομείς εσόδων για το νησί, βασισμένο κυρίως στο πρότυπο του μαζικού τουρισμού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται στην διαφοροποίηση του τουριστικού τους προϊόντος, εφαρμόζοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε μια νέα τάση: ο οινοτουρισμός. Πρόκειται για μια μορφή πολιτιστικού τουρισμού, η οποία δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να δοκιμάσει νέες γεύσεις, να λάβει μέρος στην διαδικασία εάν το επιθυμεί, και να γνωρίσει ένα τόπο μέσα από την εμπειρία της παραγωγής κρασιού. Αντικείμενο της εργασίας αυτής, αποτελεί η μελέτη της ανάπτυξης του συγκεκριμένου είδους τουρισμού στην Κύπρο. Αν και βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, ωστόσο έχουν γίνει κάποια βήματα για περαιτέρω ανάπτυξη του, κυρίως με την δημιουργία των Δρόμων του Κρασιού. Το μεθοδολογικό πλαίσιο της εργασίας στηρίχθηκε κυρίως στη βιβλιογραφική ανασκόπηση και την ποιοτική έρευνα, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, από εκπροσώπους τριών οινοποιείων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι πρόκειται για μια μορφή τουρισμού πολλά υποσχόμενη, αφού συνδυάζει τις θετικές επιπτώσεις του τουρισμού, με την παράλληλη μείωση των αρνητικών συνεπειών. Μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές της υπαίθρου που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης, δίνοντας τους ώθηση για αύξηση των επενδύσεων, συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, ευκαιρίες εργοδότησης και γενικότερη άνθηση από πολλές απόψεις. Η περίπτωση της Κύπρου ως οινικός προορισμός, έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Υπάρχει ποιοτικό προϊόν, κρατική στήριξη, ωστόσο χρειάζεται η συσπείρωση μεταξύ τοπικών και τουριστικών φορέων για την οργάνωση και χάραξη κοινής πολιτικής. Αν καταφέρει να καθιερωθεί κυπριακή οινική ταυτότητα, ίσως να καταφέρει να αναπτυχθεί ως οινικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας.el_GR
dc.format.extentviii, 86 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΠολιτιστικός τουρισμός -- Κύπροςel_GR
dc.subjectCultural tourism -- Cyprusel_GR
dc.subjectΟινοτουρισμός -- Κύπροςel_GR
dc.subjectWine tourism -- Cyprusel_GR
dc.titleΟ οινοτουρισμός ως μια ιδιαίτερη περίπτωση πολιτιστικού τουρισμού. Η Κυπριακή εμπειρίαel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractΙn Cyprus, as in many countries of the Mediterranean, the wine culture has been particularly rich. Its inextricable link with the rural lifestyle, traditions and customs of the Cypriot society dates back to ancient times and continuous until today. It accompanies the most special moments of people's lives, both as an integral part of their nutrition but also as a strong revenue factor, since the island's economy was significantly based until recently on the wine-making. Following this stream of thought, tourism consists one of the most important areas of income for the island, mainly based on the model of mass tourism. However, over the past few years, more and more countries are moving towards the diversification of the tourism product, using alternative forms of tourism. In this context, a new tendency has developed: wine tourism. It is a form of cultural tourism, which enables visitors to taste new flavours, take part in the process if they wish, and get to know the region through the experience of producing wine. The scope of this work is to study the development of this kind of tourism in Cyprus. Although still in an early stage, some measures for its further development have already been taken predominantly through the creation of the Wine Routes. The methodological framework of the research was based on literature review and qualitative research which was carried out, through personal interviews with representatives of three different wineries. The results of the research show that wine tourism is a very promising form of tourism, since it combines the positive impact of tourism alongside the decrease of its negative consequences. It can be applied in rural areas, which face developmental difficulties, giving them, in this way, impetus for investment increase, reversal of population decline, employment opportunities and generally, an improvement in many areas. The case of Cyprus as a wine tourism destination has a great potentiality for development. Besides the fact that there is high quality product and state support, local and tourist bodies need to be brought together to organize and establish a joint policy. If a cypriot wine brand manages to be established, it is possible to become a wine destination of international importance.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής