Ο οινοτουρισμός ως μια ιδιαίτερη περίπτωση πολιτιστικού τουρισμού. Η Κυπριακή εμπειρία
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-07-20Συγγραφέας
Βρυώνη, Ραφαέλα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Όπως και σε πολλές χώρες της Μεσογείου, έτσι και στην Κύπρο, η αμπελοοινική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλούσια. Από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και σήμερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική ζωή, τις παραδόσεις και τα έθιμα της κυπριακής κοινωνίας. Συνοδεύει τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής των ανθρώπων, από την μια ως αναπόσπαστο μέρος της διατροφής τους, αλλά από την άλλη, και ως ισχυρός παράγοντας εσόδων, αφού η κυπριακή οικονομία βασιζόταν, μέχρι πρόσφατα, σε ένα μεγάλο ποσοστό στην οινοποιεία.
O τουρισμός αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τομείς εσόδων για το νησί, βασισμένο κυρίως στο πρότυπο του μαζικού τουρισμού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται στην διαφοροποίηση του τουριστικού τους προϊόντος, εφαρμόζοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε μια νέα τάση: ο οινοτουρισμός. Πρόκειται για μια μορφή πολιτιστικού τουρισμού, η οποία δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να δοκιμάσει νέες γεύσεις, να λάβει μέρος στην διαδικασία εάν το επιθυμεί, και να γνωρίσει ένα τόπο μέσα από την εμπειρία της παραγωγής κρασιού.
Αντικείμενο της εργασίας αυτής, αποτελεί η μελέτη της ανάπτυξης του συγκεκριμένου είδους τουρισμού στην Κύπρο. Αν και βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, ωστόσο έχουν γίνει κάποια βήματα για περαιτέρω ανάπτυξη του, κυρίως με την δημιουργία των Δρόμων του Κρασιού. Το μεθοδολογικό πλαίσιο της εργασίας στηρίχθηκε κυρίως στη βιβλιογραφική ανασκόπηση και την ποιοτική έρευνα, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, από εκπροσώπους τριών οινοποιείων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι πρόκειται για μια μορφή τουρισμού πολλά υποσχόμενη, αφού συνδυάζει τις θετικές επιπτώσεις του τουρισμού, με την παράλληλη μείωση των αρνητικών συνεπειών. Μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές της υπαίθρου που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης, δίνοντας τους ώθηση για αύξηση των επενδύσεων, συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, ευκαιρίες εργοδότησης και γενικότερη άνθηση από πολλές απόψεις.
Η περίπτωση της Κύπρου ως οινικός προορισμός, έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Υπάρχει ποιοτικό προϊόν, κρατική στήριξη, ωστόσο χρειάζεται η συσπείρωση μεταξύ τοπικών και τουριστικών φορέων για την οργάνωση και χάραξη κοινής πολιτικής. Αν καταφέρει να καθιερωθεί κυπριακή οινική ταυτότητα, ίσως να καταφέρει να αναπτυχθεί ως οινικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας.