Ο εξευρωπαϊσμός της πολιτικής υγείας στην Ελλάδα και τα μνημόνια κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης: Θεσμοθέτηση ευρωπαϊκών επιρροών σε μονοπάτι εξαρτημένης τροχιάς ή κρίσιμο σταυροδρόμι στην πολιτική υγείας της Ελλάδος;
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-07-04Συγγραφέας
Τριανταφύλλου, Αθανάσιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
ΣΚΟΠΟΣ: Η παρούσα διπλωματική διατριβή σκοπό έχει να διερευνήσει στα πλαίσια του ιστορικού θεσμισμού τη φύση των μνημονίων στην πολιτική υγείας της Ελλάδος την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το παρόν πόνημα επιχειρεί να απαντήσει στο αν τα μνημόνια αποτελούν μια θεσμική συνέχεια μιας άτυπης ιδεολογικής σύγκλισης γύρω από την έννοια της δημοσιονομικής πειθαρχίας που προϋπήρχε της κρίσης ή αν τα μνημόνια αποτελούν ένα καινούργιο υπόδειγμα πολιτικής. Δημιούργησαν η κρίση και τα μνημόνια ένα νέο μονοπάτι πολιτικής μετά από μια κρίσιμη συγκυρία ή οι πολιτικές συνεχίζουν σε κοινό μονοπάτι εξαρτημένης τροχιάς με την περίοδο προ κρίσης, με έναν τρόπο περισσότερο επιτακτικό;
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Έγινε αναζήτηση έντυπης και ηλεκτρονικής βιβλιογραφίας. Λέξεις,-φράσεις κλειδιά ιστορικός θεσμισμός, εξευρωπαϊσμός πολιτικής υγείας, δημοσιονομική πειθαρχία, ΕΟΠΥΥ, οιονεί αγορές.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε προηγούμενες περιόδους υπήρξαν μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις με σκοπό τον εξευρωπαϊσμό του ελληνικού υγειονομικού συστήματος οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν. Οι τεθέντες στόχοι του μνημονίου ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και τους διεθνείς πιστωτές της αποτελούν πολιτικές οι οποίες θα έπρεπε να εφαρμοστούν σε προηγούμενες περιόδους και η κρίση ενήργησε ως καταλύτης για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες στην Ευρώπη είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται από την δεκαετία του 1980 και καθ’ όλη τη δεκαετία του 1990 και του 2000.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Κατά το παρελθόν υπήρξαν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες με στόχο τον εξευρωπαϊσμό του ελληνικού συστήματος υγείας. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες χωρίζονται σε αυτές που προϋπήρξαν της κρίσης και εφαρμόσθηκαν πριν από αυτή έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών και αφορούν την αποκέντρωση του συστήματος υγείας και την ίδρυση εθνικού συστήματος υγείας, καθώς επίσης και σε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που προ υπήρξαν μεν της κρίσης αλλά δεν υιοθετήθηκαν δε εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων και επανήλθαν στην επικαιρότητα κατ’ επιταγή των μνημονίων.