Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε δημόσιες μονάδες υγείας. Η σχέση της εργασιακής ικανοποίησης και της επαγγελματικής εξουθένωσης στην απόδοση των εργαζομένων της 4ης ΥΠΕ
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-04-08Συγγραφέας
Ιωάννου, Μαρία-Εριέτα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι επαγγελματίες στο χώρο της Δημόσιας υγείας ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης και της μη ικανοποίησης από την εργασία τους, λόγω της καθημερινής επαφής τους με την νόσο, τον ανθρώπινο πόνο και την απώλεια Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να επηρεάσει κάθε εργαζόμενο, συναντάται όμως πιο συχνά σε επαγγελματίες υγείας κυρίως λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων φροντίδας και υπευθυνότητας που αναπτύσσονται στο χώρο της υγείας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την μελέτη των δύο αυτών παραγόντων, της επαγγελματικής εξουθένωσης και της εργασιακής ικανοποίησης καθώς οι δυο έννοιες είναι αλληλένδετες αλλά και αλληλοσυγκρουόμενες και επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση των εργαζομένων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σκοπός: Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό τη διερεύνηση της εργασιακής ικανοποίησης και της επαγγελματικής εξουθένωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε Δημόσιες Μονάδες υγείας της 4ης ΥΠΕ σε σχέση με την εργασιακή απόδοση. Επίσης, η μελέτη αυτή αποσκοπεί στη καταγραφή των παραγόντων και στη διερεύνηση της επίδρασης των δημογραφικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την εμφάνιση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης και της επαγγελματικής ικανοποίησης.
Μεθοδολογία: Στην έρευνα που διενεργήθηκε από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2015, σε νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, συμμετείχαν 95 ιατροί και 125 νοσηλευτές Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ανώνυμο ερωτηματολόγιο και για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων το πρόγραμμα s.p.s.s. 22.0.
Αποτελέσματα: Από τις αναλύσεις που έγιναν διαπιστώθηκε πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν διαφέρει σημαντικά στους υπό μελέτη παράγοντες. Σύμφωνα με την έρευνα και οι δύο ομάδες εργαζομένων διακατέχονται από μέτρια ικανοποίηση και χαμηλή επαγγελματική εξουθένωση. Ωστόσο οι νοσηλευτές σύμφωνα με τα αποτελέσματα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από την εργασία τους σε σχέση με τους ιατρούς. Ενώ η εργασιακή ικανοποίηση φαίνεται ότι έχει σημαντική επίδραση στην απόδοση των νοσηλευτών.
Συμπεράσματα: Η συμμετοχή του προσωπικού στη λήψη αποφάσεων συμβάλει στην εργασιακή ικανοποίηση, στην αύξηση της απόδοσης και στην αποτροπή εμφάνισης της επαγγελματικής εξουθένωσης. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας είναι σημαντική στην έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της επαγγελματικής εξουθένωσης