Οι συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης στον τραπεζικό τομέα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Χρηματοοικονομική ανάλυση των κυριότερων τραπεζών Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας την περίοδο 2002-2013
Abstract
Στις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει ο τραπεζικός τομέας. Η ομαλή λειτουργία του βοηθά την πραγματική οικονομία ενώ τα προβλήματά του την επηρεάζουν. Αντίστοιχα, η οικονομική κατάσταση του κράτους έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία και τα αποτελέσματα των τραπεζών. Στην παρούσα εργασία θα αναδειχθεί ο βαθμός που επηρέασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 το τραπεζικό σύστημα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια γενική παρουσίαση της εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται τα αίτια της χρηματοοικονομική κρίσης του 2008. Στο τρίτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια συνολική παρουσίαση της Ευρωζώνης. Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφονται τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Τραπεζικών Τεστ Αντοχής. Στο πέμπτο γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση της Ισπανίας, στο έκτο της Ιταλίας, στο έβδομο της Πορτογαλίας και στο όγδοο της Ελλάδας. Έπειτα, στο ένατο κεφάλαιο περιγράφεται η μεθοδολογική προσέγγιση της εργασίας μέσω της οποίας αξιολογείται το τραπεζικό σύστημα κάθε χώρας. Το δέκατο κεφάλαιο εστιάζει στην ανάλυση των δεδομένων και στην ερμηνεία των εμπειρικών αποτελεσμάτων με τη χρήση αριθμοδεικτών κερδοφορίας, αποδοτικότητας, κεφαλαίου, ρευστότητας, ποιότητας ενεργητικού και επενδύσεων. Η ανάλυση γίνεται και σε επίπεδο τραπεζών αλλά και σε επίπεδο χωρών προκειμένου να συμπεριληφθεί το σύνολο του τραπεζικού τομέα κάθε χώρας. Επίσης, χωρίζεται σε δύο ίσες περιόδους. Την περίοδο 2002-2007, που είναι το χρονικό διάστημα μετά την είσοδο στην ευρωζώνη και την περίοδο 2008-2013, χρονικό διάστημα στο οποίο εκδηλώθηκε και εξελίχθηκε η κρίση, προκειμένου να αποτυπωθούν με σαφήνεια οι συνέπειές της. Στο εντέκατο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα. Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ευνοϊκό χρηματοοικονομικό περιβάλλον μετά το 2002 έδωσε σημαντική ώθηση στην αύξηση των εργασιών των τραπεζών του Ευρωπαϊκού Νότου, με αντίστοιχη αύξηση των δεικτών τους ενώ την περίοδο μετά το 2008 οι δείκτες τους παρουσιάζουν σημαντική κάμψη.