Η εξέλιξη του ρόλου και των υπηρεσιών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα απο την εμφάνιση τους εώς σήμερα
Abstract
Η εξέλιξη στη δομή και στις υπηρεσίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προσπαθεί να συμβαδίσει με το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Από τη δημιουργία των πρώτων τραπεζών στην Ελλάδα έως και σήμερα η μορφή τους έχει αλλάξει σημαντικά. Ανάλογα με το κατά πόσο παρέμβαινε το κράτος στις λειτουργίες του, το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξελισσόταν. Όταν υπήρχε αυστηρή καθοδήγηση, ο ανταγωνισμός και η ανάπτυξη ήταν περιορισμένη.
Η απελευθέρωση και η αποκανονικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο υψηλός πληθωρισμός, η πορεία των επιτοκίων, οι εκάστοτε ανάγκες των οικονομικών μονάδων, η ταχύτατη πρόοδος της τεχνολογίας και των επικοινωνιών, ο διαρκής ανταγωνισμός, οι κίνδυνοι που αναδύονται σε κάθε περίσταση και η συμβολή του θεσμικού πλαισίου αποτελούν ισχυρές δυνάμεις που ωθούν το σύστημα να εξελιχθεί, να μεταμορφωθεί και να προωθήσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η χρηματοοικονομική καινοτομία συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος γιατί αποτελεί το μέσο με το οποίο λαμβάνουν χώρα οι αλλαγές στο σύστημα. Τα τελευταία 30 χρόνια ο ρυθμός των αλλαγών ήταν έντονος παγκοσμίως και συνέβαλε αποτελεσματικά στην εξέλιξη και διαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Βέβαια, η νέα δομή και λειτουργία των τραπεζών και οι πρωτοποριακές υπηρεσίες και προϊόντα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομικής ζωής συνέβαλαν στην ευημερία. Ωστόσο, οι υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι νέοι κίνδυνοι και το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο είχαν ως αποτέλεσμα τις οικονομικές κρίσεις.
Ο βαθμός παρέμβασης των θεσμικών περιορισμών και το ζύγισμα των θετικών και αρνητικών συνεπειών μιας χρηματοοικονομικής καινοτομίας προσδιορίζουν την εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι ακραίες καταστάσεις δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και καθιστούν την εύρεση του ιδανικού πλαισίου ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος δύσκολη. Η υπερβολική ελευθερία είναι συνυφασμένη με κρίσεις και η ατομική κερδοφορία όλων των οικονομικών παραγόντων είναι αδύνατη. Από την άλλη μεριά, η ιστορία έδειξε ότι το περιορισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έδωσε καμία ώθηση ανάπτυξης παρά μόνο εξυπηρέτησε συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ως συνέπεια, η μέση λύση που θα προσφέρει διαρκή οικονομική σταθερότητα και ευημερία είναι δύσκολο να βρεθεί και έτσι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι οικονομικοί παράγοντες θα πρέπει να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να αξιοποιούν αποτελεσματικά τις δυνάμεις των αλλαγών.