Εκτίμηση της επίδρασης των εργασιακών συνθηκών στην κατάσταση της υγείας των νοσηλευτών χειρουργείου στην Ελλάδα
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-08-20Συγγραφέας
Αλεκτορίδου, Χρυσούλα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η άσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα στρες και σωματικής καταπόνησης. Ειδικότερα οι συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος των νοσηλευτών χειρουργείου ενέχουν κινδύνους για την υγεία τους βιολογικούς, εργονομικούς, ασφάλειας και ψυχολογικούς.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί η επίδραση του εργασιακού χώρου στην υγεία των νοσηλευτών χειρουργείου αφού εκτιμηθεί η συχνότητα έκθεσης σε βλαπτικούς παράγοντες, η λήψη μέτρων προστασίας και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν.
Δείγμα και μέθοδος:
Η έρευνα διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη σε ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στο διάστημα από 4-3-15 ως 15-4-15. Πληθυσμός αναφοράς ήταν οι νοσηλευτές χειρουργείου των νοσοκομείων. Διανεμήθηκαν 170 ερωτηματολόγια, διαρθρωμένα σε ενότητες κινδύνων και απαντήθηκαν τα 127. Οι ερωτώμενοι καλούνταν να απαντήσουν ανώνυμα και οικειοθελώς. Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων έγινε με τρόπο που να μην ήταν εφικτή η αναγνώριση των προσώπων που απάντησαν. Οι απαντήσεις επεξεργάστηκαν στο στατιστικό πρόγραμμα SPSS (VERSION 20.0).
Αποτελέσματα:
Καταγράφηκε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας στα παρατηρούμενα ατυχήματα (p,000 C.I 95%), τα οποία αποδόθηκαν κατά 88% στις εργασιακές συνθήκες (p,000 C.I 95%). Η κατάσταση της υγείας των νοσηλευτών χειρουργείου εμφανίζεται να επηρεάζεται από την ποιότητα του αέρα (p,026 C.I 95%), τη σκόνη (p,028 C.I 95%), τα αέρια του χώρου (p,039 C.I 95%), την επιφάνεια εργασίας (p,039 C.I 95%), την κόπωση (p,010 C.I 95%) και το ρυθμό της εργασίας (p,048 C.I 95%). Οι εργασιακές συνθήκες εμφανίζονται να επηρεάζουν και το άγχος κατά 75,8%, με στατιστικά σημαντικούς παράγοντες την κόπωση (p,012 C.I 95%), τις σχέσεις με προϊσταμένους (p,039 C.I 95%) και συναδέλφους (p,001 C.I 95%) .
9
Συμπεράσματα:
Οι νοσηλευτές χειρουργείου εργάζονται σε ένα περιβάλλον με πολλούς κινδύνους για τους οποίους είναι μερικώς ενημερωμένοι και χωρίς να κάνουν άπαντες χρήση μέτρων προστασίας. Οι κίνδυνοι επιβαρύνουν το μυοσκελετικό και αναπνευστικό τους σύστημα, αυξάνουν τη σωματική και πνευματική τους κόπωση και κυρίως τα επίπεδα άγχους. Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν προδιαθετικούς παράγοντες για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων.