Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και πως επηρεάζεται απο την οικονομική κρίση. Τα διάφορα προϊόντα χρηματοδοτήσεων και πως τα επιχειρηματικά δάνεια βοηθούν στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-07-17Συγγραφέας
Αλεξοπούλου, Γεωργία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η συμβολή της επιχειρηματικότητας στην οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική. Προκειμένου όμως να είναι εφικτή η συνεισφορά των επιχειρήσεων στην οικονομία, απαιτούνται κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των λειτουργιών τους. Η πιο σημαντική πηγή κεφαλαίων είναι η δανειοδότηση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η οποία όμως γίνεται σύμφωνα με διάφορα κριτήρια που τίθενται από τις τράπεζες.
Σε περιόδους κρίσης και οικονομικής δυσχέρειας της χώρας, γίνεται ακόμα πιο επιφυλακτικά η παροχή δανείων από τις τράπεζες, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αυτά. Ως αποτέλεσμα, προκαλούνται αδυναμίες στη λειτουργία, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Δεδομένης της κατάστασης αυτής, είναι αναγκαίο αυτές να αναζητήσουν λύσεις για την έλλειψη ρευστότητας.
Σκοπός λοιπόν της παρούσας διατριβής είναι η παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και των επιδράσεων που δέχεται από την οικονομική κρίση, αλλά και των διάφορων προϊόντων χρηματοδοτήσεων. Στόχος είναι η προσέγγιση της συνεισφοράς των επιχειρηματικών δάνειων στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα αλλά και η πρόταση εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες μειωμένης δανειοδότησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας της χώρας.
Για τους σκοπούς της έρευνας ακολουθήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση και συλλογή, επεξεργασία και παρουσίαση δευτερογενών στοιχείων, μέσω της οποίας διαπιστώθηκε ότι οι τράπεζες έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δανειοδότηση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, θέτοντας αυξημένα κριτήρια στα οποία συνήθως δε μπορούν αυτές να ανταποκριθούν, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης την οποία διανύει η χώρα μας, με αποτέλεσμα να γίνεται επιτακτική η ανάγκη για αναζήτηση νέων τρόπων χρηματοδότησης.