dc.contributor.advisor | Φωτιάδης, Θωμάς | |
dc.contributor.author | Πολυκάρπου, Ανδρέας | |
dc.contributor.other | Polykarpou, Andreas | |
dc.coverage.spatial | Κύπρος | el_GR |
dc.date.accessioned | 2015-07-16 | |
dc.date.accessioned | 2015-07-17T06:02:14Z | |
dc.date.available | 2015-07-17T06:02:14Z | |
dc.date.copyright | 2015-06 | |
dc.date.issued | 2015-07-17 | |
dc.identifier.other | MBA/2015/00298 | el_GR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11128/1921 | |
dc.description | Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές. | el_GR |
dc.description.abstract | Η παρούσα εργασία είχε ως στόχο να μελετήσει τις προτιμήσεις και την αγοραστική συμπεριφορά του Κύπριου καταναλωτή απέναντι στα τυροκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα προς το χαλλούμι. Απώτερος σκοπός είναι να βοηθήσει τις εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο της τυροκομίας, παρουσιάζοντας τους παράγοντες και τα στοιχεία που είναι σημαντικά, έτσι ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους στην τοπική αγορά.
Για τον σκοπό της έρευνας επιλέχθηκε η ποσοτική μέθοδος με τη χρήση δομημένων ερωτηματολογίων. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 147 Κύπριους καταναλωτές. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με την χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS version 20.
Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τους καταναλωτές κατά την αγορά χαλλουμιού είναι η ποιότητα και γεύση, η περιοχή προέλευσης και σε λιγότερο βαθμό η επωνυμία, η συσκευασία και η τιμή. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι η πλειονότητα των Κυπριών καταναλώνουν καθημερινά τυροκομικά και σε ένα μεγάλο ποσοστό χαλλούμι. Αγοράζουν συνήθως 2 με 3 είδη τυριών, ξοδεύουν 11 με 20 ευρώ το μήνα άνα νοικοκυριό για την αγορά τυροκομικών και συνήθως τα ψώνια τα κάνουν και οι δύο μαζί (άνδρας και γυναίκα του νοικοκυριού). Όσο για το χαλλούμι, προτιμούν να έχει φρέσκο δυόσμο να παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και για την αγορά χαλλουμιού κάθε νοικοκυριό ξοδεύει 5 με 10 ευρώ για να αγοράσει 500g με 1kg το μήνα. Θεωρούν την τιμή του χαλλουμιού μέτρια, και ως λογική τιμή βλέπουν για το παραδοσιακό χαλλούμι μια τιμή μεταξύ 6 με 8 ευρώ και σε περίπτωση που ακριβύνει θα αγοράζουν λιγότερες ποσότητες. Κυρίως το αγοράζουν από υπεραγορές ή κατευθείαν από τον παραγωγό και είναι πιστοί στην μάρκα που αγοράζουν. Δυστυχώς, όπως διαφάνηκε από την έρευνα οι κύπριοι δεν είναι εξοικειωμένη με την ένδειξη ΠΟΠ. Αλλά αυτοί που γνώριζαν θα ήθελαν να κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως ΠΟΠ προϊόν, θα επέλεγαν ένα χαλλούμι το οποίο θα ήταν πιστοποιημένο και θα πλήρωναν μέχρι και 5% παραπάνω για να το αποκτήσουν ένα πιστοποιημένο προϊόν.
Για μια καινούργια έρευνα θα ήταν προτιμότερο να γίνει σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών, που θα καλύπτει όλη την Κύπρο. | el_GR |
dc.format.extent | 128 σ. 30 εκ. | el_GR |
dc.language | gr | el_GR |
dc.language.iso | gr | el_GR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | el_GR |
dc.subject | Κύπρος -- Καταναλωτική συμπεριφορά | el_GR |
dc.subject | Cyprus -- Consumer behavior | el_GR |
dc.subject | Κύπρος -- Γαλακτοκομικά προϊόντα | el_GR |
dc.subject | Cyprus -- Dairy products | el_GR |
dc.title | Οι προτιμήσεις και καταναλωτική συμπεριφορά του Κύπριου καταναλωτή για τα τυροκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα για το χαλλούμι | el_GR |
dc.type | Μεταπτυχιακή Διατριβή | el_GR |
dc.description.translatedabstract | This work aimed to study the preferences and buying behaviour of the Cypriot consumer towards dairy products and particularly to the halloumi. The ultimate goal is to help companies associated with the cheese industry, presenting the factors and elements that are important in order to improve their competitiveness in the local market.
For the purpose of the survey was a quantitative method using structured questionnaires. The sample consists of 147 Cypriot consumers. Data processing was done using the statistical package SPSS version 20.
The most important factors that influence consumers when buying halloumi is the quality and taste, area of origin and less important, the name, packaging and price. The survey also showed that the majority of Cypriots consume daily cheese and halloumi. They buy usually 2 or 3 kinds of cheeses, spend 11 to 20 euros per month per household for the purchase of cheese and the shopping they do it together (man and woman of the household). As for the halloumi, they prefer to have fresh mint, produced from sheep's or sheep’s & goat's milk and for the purchase of halloumi, each household spends 5 to 10 euros to buy 500g to 1kg per month. Price of halloumi is moderate, and reasonable price for the traditional halloumi is a price between 6-8 euros and if the price increase will buy fewer quantities. Mainly, they buy halloumi from supermarkets or directly from the producer and are loyal to the brand they buy. Unfortunately, as revealed by the survey Cypriots are not familiar with the PDO. But the people they knew about PDO, would like halloumi vest as a PDO product, they would choose a halloumi which was certified and would pay up to 5% more to get a certified product.
For a new investigation, would be preferable a representative sample of consumers, covering the whole of Cyprus. | el_GR |
dc.format.type | pdf | el_GR |