Συστηματική ανασκόπηση των παραγόντων που σχετίζονται με το κλίμα ασφάλειας των πασχόντων στα ΤΕΠ
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-07-15Συγγραφέας
Γρηγορίου, Μάριος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η μειωμένη ασφάλεια των πασχόντων, σε συνδυασμό με τα αυξημένα λάθη από μέρους των επαγγελματιών υγείας, είναι γεγονός ότι αποτελούν ένα ζήτημα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο επιπολασμός των λαθών είναι άμεσα συνυφασμένος με την παροχή ποιότητας φροντίδας στους πάσχοντες. Υπό αυτό το πρίσμα οι κύριοι πυλώνες οι οποίοι διασφαλίζουν την ποιότητα της παρεχομένης φροντίδας και δημιουργούν ένα κλίμα ασφαλείας σ’ ένα νοσοκομείο ή οργανισμό επιβάλλεται να επιδιώκονται και να διασφαλίζονται. Ταυτόχρονα αν οι οργανισμοί υγείας, προσβλέπουν στην βελτίωση της ασφάλειας των πασχόντων, είναι σημαντικό να διερευνήσουν εις βάθος περισσότερα για την κουλτούρα που σχετίζεται μ’ αυτήν καθώς και για τους εγκλητικούς παράγοντες που το επηρεάζουν.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση των παραγόντων του κλίματος ασφαλείας των πασχόντων που επικρατεί στα ΤΕΠ.
Υλικό και μέθοδος: Το υλικό αποτέλεσαν τα ερευνητικά άρθρα που εντοπίστηκαν σε βάσεις δεδομένων CINAHL, SCOPUS, GOOGLE SCHOLAR, MEDLINE, PUBMED και ΙΑΤΡΟΤΕΚ με λέξεις κλειδιά patient, safety, attitude, staff, emergency, medical, services. Η αναζήτηση κατέληξε σε 15 πλήρη άρθρα από το 2009-2014.
Αποτελέσματα: Συγκεκριμένοι παράγοντες όπως η κόπωση η υποστελέχωση, ο αυξημένος όγκος πασχόντων, η κακή ποιότητα ύπνου συνεπεία του συστήματος βάρδιας αλλά και των αυξημένων ωρών εργασίας δύνανται να οδηγήσουν στην δημιουργία λαθών και δυσμενών συμβάντων με συνεπακόλουθο τη μείωση του κλίματος ασφαλείας των πασχόντων. Επιπρόσθετα παράγοντες όπως η αναποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, η εκπαίδευση, η κακή οργάνωση, η ανεπαρκής υποδομή καθώς και οι επικρατούσες αντιλήψεις και οι στάσεις της διοίκησης για το θέμα αυτό αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλουν στη δημιουργία λαθών και παράλληλα στην μείωση του κλίματος ασφαλείας των πασχόντων. Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις αν και οι επαγγελματίες υγείας εργάζονται στον ίδιο κλινικό χώρο, εντούτοις ενδέχεται να έχουν διαφορετικές στάσεις και αντιλήψεις αναφορικά με το κλίμα ασφαλείας των πασχόντων. Σε αυτό το φαινόμενο ενδέχεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ο επαγγελματίας υγείας (ιατρός, νοσηλευτής, διάσωσης, πρώτος βοηθός), τα χαρακτηριστικά του κλινικού χώρου όπου προέρχονται, και κάποια δημογραφικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων επαγγελματιών υγείας.
Συμπεράσματα: Γενικά διαπιστώνεται ότι ο ρόλος των νοσοκομειακών διοικήσεων αλλά και των εκάστοτε αρμόδιων φορέων χρήζουν ποιοτικής αναβάθμισης. Συμπερασματικά είναι ουσιαστική η αναγνώριση της σημασίας της κουλτούρας και κλίματος ασφαλείας στα ΤΕΠ ούτως ώστε άπαντες οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στα ΤΕΠ να βρίσκονται σε θέση να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πάσχοντες και να εκπληρώνουν τις προσδοκίες των εκάστοτε νοσοκομειακών μονάδων αναφορικά με την ασφάλεια των πασχόντων.