Show simple item record

dc.contributor.advisorΖορπάς, Αντώνης
dc.contributor.authorΜαλλιαράκη, Στυλιανή
dc.contributor.otherMalliaraki, Styliani
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2015-07-07
dc.date.accessioned2015-07-07T09:59:58Z
dc.date.available2015-07-07T09:59:58Z
dc.date.copyright2015-06
dc.date.issued2015-07-07
dc.identifier.otherΔΠΠ/2015/00044el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/1896
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΟ στόχος αυτής της μελέτης είναι να αναλύσει τα χαρακτηριστικά και την προέλευσή του αποτυπώματος άνθρακα (AA) και του υδατικού αποτυπώματος (ΥΑ) που σχετίζονται με την ελαιοκομία προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι ομοιότητες και οι διαφορές από τις πηγές προέλευσης τους και να αντληθούν στοιχεία για το πώς η ελαιοκομία και οι επιχειρήσεις μπορούν επαρκώς να αξιοποιήσουν τις δύο έννοιες και τις πληροφορίες που προκύπτουν από την μελέτη. Η γεωργία θεωρείται ότι έχει σημαντική συμβολή στα συνολικά αέρια του θερμοκηπίου (GHG) σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως λόγω του τομέα της κτηνοτροφίας. Οι καλλιέργειες παίζουν διπλό ρόλο, καθώς από την μια εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, και από την άλλη παράλληλα απορροφούν CO2. Τα δάση εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο, απορροφώντας περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ό, τι εκπέμπουν, έτσι είναι ιδανικά για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το ΑΑ αποτελεί δείκτη που περιγράφει τη μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε Kg CO2 eq/ Kg προϊόντος. Διάφορες μέθοδοι υπολογισμού και προσεγγίσεις για τη λογιστική του αποτυπώματος άνθρακα έχουν προταθεί και χρησιμοποιούνται Το νερό είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φυσικούς πόρους που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων, τόσο από την άποψη της επιβίωσης, αλλά και στην ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτός ο πόρος δεν είναι ανεξάντλητος. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο υπερπληθυσμός, η αλλαγή του κλίματος έχουν εντείνει την λειψυδρία. Η κατανάλωση του νερού στη γεωργία, τη βιομηχανία, την παραγωγή ενέργειας και οικιακή χρήση έχει αυξηθεί ραγδαία, και η υπερεκμετάλλευση έχει δημιουργήσει πολλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Ως εκ τούτου, για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός περιβαλλοντικός δείκτης, το υδατικό αποτύπωμα (ΥΑ). Είναι περιβαλλοντικός δείκτης της κατανάλωσης γλυκού νερού και αναφέρεται στον συνολικό όγκο γλυκού νερού που καταναλώνεται για την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Το ΥΑ μπορεί επίσης να υπολογιστεί για τον καταναλωτή, μια χώρα, μια εταιρεία ή μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Τα ελαιόδεντρα έχουν περιορισμένες ανάγκες, σε νερό αλλά μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ισχυροί λήπτες του νερού σε άνυδρες περιοχές υπό καθεστώς αρδευόμενων καλλιεργειών. Η κλιματική αλλαγή απειλεί να μειώσει τη διαθεσιμότητα του νερού σε επίπεδα κρίσιμα ακόμη και για την ελιά. Καθώς τόσο η ποιότητα όσο και η αφθονία του νερού έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον στις ελαιοκομικές περιοχές η παρούσα μελέτη επιχείρησε να υπολογίσει το ΥΑ με βάση τη μεθοδολογία που έχει προταθεί από τον Hoekstra αλλά και την επίδραση της ελαιοκαλλιέργειας με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το νερό. Οι γενικές κατηγορίες επιπτώσεων περιλαμβάνουν τον ευτροφισμό, την οξίνιση και την οικοτοξικότητα των υδάτων, ενώ στις τοπικές επιπτώσεις είναι η υφαλμύρωση του εδάφους, η ρύπανση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων από τα προϊόντα φυτοπροστασίας και λιπασμάτων. Η μελέτη αποτελείται από ένα συνδυασμό προσέγγισης του κύκλου ζωής προκειμένου να εντοπιστούν οι γενικές επιπτώσεις και τη μέθοδο ΙΑΡ μια πρόσφατη μέθοδο για την αξιολόγηση / ιεράρχηση των τοπικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής πραγματοποιήθηκε προκειμένου να καθοριστεί το ΑΑ και ΥΑ του ελαιοκάρπου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαιολάδου. Η μελέτη αφορά 40 ελαιώνες που βρίσκονται στην περιοχή του Μεραμβέλλου στη βορειοανατολική Κρήτη, και καλύπτει δύο έτη 2012 και 2013. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ανάλυση για κάθε μία από τα σαράντα αγροτεμαχίων χωριστά για να συγκριθούν τα αποτελέσματα με τη μέση τιμή όλων. Ο στόχος για αυτό ήταν να διερευνηθεί εάν θα ήταν δυνατόν να προγραμματιστεί η παραγωγή των παρτίδων με χαμηλό ΑΑ και ΥΑ ελαιολάδου από το διαχωρισμό των αγροτεμαχίων, σύμφωνα με τα αποτυπώματα που έχουν σε ένα δεδομένο έτος. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για τους καλλιεργητές ελιάς να υιοθετήσουν εργασιακές πρακτικές που μειώνουν τις εκπομπές και την ενίσχυση των αποδόσεων, πετυχαίνοντας έτσι συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν δείχνουν αρκετά υψηλή μεταβλητότητα του ΑΑ, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εγγενή παρενιαυτοφορία των ελαιοδέντρων. Ωστόσο, η αζωτούχος λίπανση και η άρδευση αναγνωρίστηκαν ως σημαντικοί παράγοντες για το ΑΑ. Αυτό δίνει ελπίδα ότι το αποτύπωμα άνθρακα μπορεί να μειωθεί συστηματικά με την μεταστροφή της λίπανσης από ανόργανα σε οργανικά λιπάσματα και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντικαθιστώντας την ηλεκτρική ενέργεια στην άρδευση. Τα αποτελέσματα για το ΥΑ δείχνουν ότι πέρα από την αφαίρεση, η αλάτωση μπορεί να είναι μια σημαντική απειλή σε ελαιώνες κοντά στη θάλασσα, ενώ η ρύπανση από το χρήση και αποθήκευση των αγροχημικών και από τη χρήση και την αποθήκευση των λιπασμάτων δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Με στόχο πάντα την κλιματική αλλαγή η ομάδα συμμετέχει σε πρόγραμμα LIFE12– Olive Clima σχετικά με το πώς να βελτιώσουν τις πρακτικές καλλιέργειας, προκειμένου να ενισχυθεί η κατακράτηση του νερού να μειωθούν οι απώλειες του από ελαιώνες και να καταστήσει τα δέντρα πιο προσαρμοστικά στη λειψυδρία, καθώς επίσης και για το πώς μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την ελαιοκαλλιέργεια με την υιοθέτηση νέων τεχνικών καλλιέργειας από τους παραγωγούς της ομάδας των 40 ελαιοτεμαχίων και την υιοθέτηση αυτών των τεχνικών και από άλλους ελαιοπαραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή. Συνοπτικά, δεδομένων των πιέσεων λόγω κλιματικής αλλαγής που απαιτεί φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές στις καλλιέργειες και συγκεκριμένα για την ελιά που αποτελεί κύριο προϊόν στην περιοχή αναφοράς, η οποιαδήποτε μελέτη και ειδικά η συγκεκριμένη, αποτελεί αφ ενός πολύτιμη πηγή πληροφορίας σχετικά με ΥΑ, ΑΑ (ΠΔΠ) και αφ εταίρου είναι μέσο προστιθέμενης αξίας για το ελαιόλαδο στις αγορές στόχους πράγμα το οποίο αποτελεί προσδοκώμενο σκοπό της συγκεκριμένης μελέτης.el_GR
dc.format.extent178 σ. εικ., 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΑνθρακικό αποτύπωμαel_GR
dc.subjectCarbon footprintel_GR
dc.subjectΥδατικό αποτύπωμαel_GR
dc.subjectWater footprintel_GR
dc.subjectΑνθρακικό αποτύπωμα -- Ελαιοκομίαel_GR
dc.subjectCarbon footprint -- Olive and businessesel_GR
dc.subjectΥδατικό αποτύπωμα -- Ελαιοκομίαel_GR
dc.subjectWater footprint -- Olive and businessesel_GR
dc.titleΑνθρακικό αποτύπωμα και υδατικό αποτύπωμα ελαιολάδου σε νησιωτικές περιοχές στον ελαιώναel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThe objective of this study is to analyze the origins and characteristics of carbon footprint and water footprint associated with oil production in order to understand the similarities and differences of their origins and draw on how the olives and businesses can sufficiently utilize the two concepts and the information derived from the study. Agriculture is considered as a significant contributor to the overall Green House Gases (GHG) emissions in a global sense, mainly due to the animal sector. Crops play a double role, by emitting greenhouse gases in one hand, while absorbing CO2 at the same time. Forests exhibit a positive balance, absorbing more GHG than they emit, so they are ideal for mitigation of climate change. CF is an indicator that describes the measurement of greenhouse gas emissions in Kg CO2 eq / Kg product. Olive trees of the Mediterranean basin are closer to forests than to crops, so they have a special interest for studying GHG emissions. Olive groves in the Mediterranean basin are thousands of years old, contributing in critical and multiple ways to local civilizations. Water is one of the most important natural resources that affect humans’ life both in terms of survival, but also in their development. However, this resource is not inexhaustible and modern lifestyle; overpopulation and climate change have intensified water scarcity. The consumption of water in agriculture, industry, energy production and domestic use has increased rapidly, and the overexploitation has created many social and environmental issues. As a result, an urgent need has been created for rational management of water resources. The Water Footprint (WF) is an alternative environmental indicator of freshwater consumption and refers to the total volume of freshwater consumed in the production of a product or a service. The WF may also be calculated for a consumer, a country, a company or a particular geographical region. The calculation based on methodology that has been proposed respectively by Hoekstra. Olive trees have limited water needs and are extremely potent abstractors of water in arid areas. Climate change threatens to decrease availability of water to levels critical even for olive trees. As both quality and abundance of water are of great interest for the future of olive growing areas a study was undertaken to examine the effect of olive growing to the environmental impacts that are related to water. Global impact categories included eutrophication, acidification and water ecotoxicity, while local impacts identified, were soil salinization, pollution of surface and ground water by Plant Protection Products and fertilizers. The study consisted of a combination of Life Cycle approach in order to trace the global impacts and IAP method i.e. a recently developed tool for the assessment / prioritization of local environmental impacts. A Life Cycle Assessment was carried out in order to determine the Carbon and WF of olive fruits that are used to produce olive oil. The study concerned 40 olive groves located in Mirabello area of north eastern Crete, and covered two years 2012 and 2013. Special attention was given to carry out the analysis for each of the forty land parcels separately and compare results with the average value of all forty. The objective for this was to investigate if it could be possible to plan the production of low-carbon-footprint batches of olive oil by segregating the parcels according to the footprint they have in a given year. This approach can be used as incentive for olive growers to adopt working practices that reduce emissions and enhance yields, thus continually improving their environmental performance. Results obtained show quite high variability of Carbon Footprint (CF), largely due to yield oscillation by the intrinsic bienniality of olive trees. However, nitrogen fertilization was identified as a major man -driven hot spot, giving hope that CF can be systematically reduced by diverting fertilization from inorganic to organic fertilizers. Results for WF show that beyond abstraction, salinization can become a significant threat in close to sea olive groves, while pollution by from the use and storage of agrochemicals and from the use and storage of fertilizers does not seem to be an issue. Always aiming climate change team participates in LIFE12- oLIVE CLIMA program on how to improve their farming practices to enhance water retention to reduce losses by olive groves and making trees more adaptive to water scarcity, and also on how to reduce greenhouse gas emissions from olive adopting new farming techniques by producers of the group of 40 parcels and adoption of these techniques by other growers in the region. In summary, given the pressures from climate change requires environmentally sound practices in crops and in particular for the olive tree is a key product in the reference area, any study, especially as this, because in itself a valuable source of information about CF, WF (EPD) and per partner is average added value for olive oil in target markets which constitutes expectancy purpose of this study.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record