Περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αρχές αειφορίας και κυκλικής οικονομίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Abstract
Η κυκλική οικονομία αποτελεί προτεραιότητα αλλά και ευκαιρία για την Ελλάδα. Αποτελεί όμως και μείζονα και επιτακτική αναγκαιότητα λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάζει η χώρα στην εφαρμογή της, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας επιδιώκει να ενθαρρύνει τη χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων, προσδίδοντας αειφόρο διάσταση στο ευρύτερο παραγωγικό μοντέλο.
Σκοπός της μεταπτυχιακής διατριβής είναι η απεικόνιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο προσδιορισμός των πρακτικών για την εισαγωγή της κυκλικής οικονομίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας. Η υλοποίηση του σκοπού αυτού, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια προσαρμογής της χώρας στο κυκλικό παραγωγικό μοντέλο μέσα από την προσαρμογή της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, προσδιορίζοντας καταρχάς τα εμπόδια εφαρμογής και τέτοιας προσπάθειας.
Στην παρούσα μελέτη αξιολογείται η φάση λειτουργίας και συντήρησης τεσσάρων σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα στο δήμο Σκύδρας του νομού Πέλλας. Χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Edufootprint Calculator ,η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου INTEREG-MED Edufootprint. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής, ποσοτικοποιήθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας, υλικών και νερού και μεταφορών αξιοποιώντας πληροφορία και δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από τα σχολεία. Η πληροφορία ομαδοποιήθηκε, επεξεργάσθηκε και εισήχθη στο λογισμικό του Edufootprint Calculator και υπολογίσθηκαν οι σχετικοί δείκτες επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Από τη μελέτη των δεδομένων καταναλώσεων των σχολείων διαπιστώθηκε ότι οι κύριες επιπτώσεις στο περιβάλλον αφορούν την Οικοτοξικότητα Υδάτων, την Κλιματική Αλλαγή και τη Χρήση Γης. Διαπιστώθηκε επίσης η αδυναμία συλλογής πληροφορίας λόγω κυρίως της μη συστηματικής αρχειοθέτησης και διαχείρισης αυτής από τα ίδια τα σχολεία, αλλά και του γραφειοκρατικού συστήματος του αντίστοιχου Υπουργείου.
Η διατριβή ολοκληρώνεται με προτάσεις για την βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικών και εθνικών Αρχών.