Κλιματική αλλαγή και δυνατότητα εισαγωγής νέων καλλιεργειών στην Ελλάδα
Abstract
Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας και αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όλες τις χώρες του πλανήτη συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας. Στην παρούσα εργασία θα επικεντρωθούμε στις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στον Ελλαδικό χώρο σε επίπεδο κλίματος τα τελευταία 50 χρόνια από το 1964 μέχρι και το 2013.
Όπως είναι φυσικό οι αλλαγές αυτές έχουν επίδραση στην γεωργία καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει τις καλλιέργειες οι οποίες καλλιεργούνται εδώ και χρόνια στον Ελλαδικό χώρο. Ταυτόχρονα, όμως οι νέες αυτές συνθήκες έχουν ανοίξει τον δρόμο σε νέα φυτικά είδη τα οποία καλλιεργούνταν κατά κύριο λόγο σε υποτροπικές περιοχές. Επίσης, οικονομικοί λόγοι κάνουν απαραίτητη πια την στροφή των ανθρώπων που ασχολούνται με την γεωργία σε εναλλακτικές καλλιέργειες οι οποίες θα αναφερθούν και θα περιγραφούν διεξοδικά στην συνέχεια της εργασίας.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη προσπάθεια διερεύνησης της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Ελληνική Γεωργία. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει αφετηρία για την διεξαγωγή πιο ολοκληρωμένης και λεπτομερής έρευνας.
Ο ελλαδικός χώρος χωρίζεται σε 4 κλιματικές ζώνες με βάση βαθμοημέρες θέρμανσης. Σε κάθε κλιματική ζώνη θα παρουσιαστούν οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην μέση μέγιστη, μέση ελάχιστη και μέση θερμοκρασία καθώς επίσης και στην βροχόπτωση κατά τα τελευταία 50 χρόνια από το 1964 μέχρι και το 2013. Οι μεταβολές αυτές θα παρουσιαστούν ανά μήνα και ανά δεκαετία. Επίσης με την βοήθεια δενδρογραμμάτων θα ομαδοποιηθούν οι υπό εξέταση καλλιέργειες με βάση το pH, τον τύπο του εδάφους, την βροχόπτωση, την μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία, συνθήκες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ευδοκίμηση των υπό εξέταση καλλιεργειών. Τα δενδρογράμματα αυτά θα μας βοηθήσουν να βρούμε τις ομοιότητες μεταξύ των υπό εξέταση καλλιεργειών. Τέλος, με βάση αυτές τις αλλαγές και τις συνθήκες που απαιτεί η κάθε καλλιέργεια από τις 21 καλλιέργειες που έχουν επιλεγεί θα προταθούν οι καλλιέργειες οι οποίες μπορούν να ευδοκιμήσουν σε κάθε κλιματική ζώνη.
Από την πραγματοποίηση των αναλύσεων συμπεραίνεται ότι οι υπό εξέταση καλλιέργειες δεν ευδοκιμούν σε όλες τις κλιματικές ζώνες και αντίστροφα. Επίσης η άρδρευση κρίνεται απαραίτητη σχεδόν για όλες τις υπό εξέταση καλλιέργειες για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ανάπτυξη. Τέλος, ο τύπος του εδάφους και το Ph δεν φαίνεται να αποτελούν παράγοντες οι οποίοι να εμποδίζουν την ευδοκίμηση των υπό εξέταση καλλιεργειών.