Τα ατυχήματα στον ελληνικό πληθυσμό: Κριτική αναδρομική μελέτη
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-06-02Συγγραφέας
Μπαρούτα, Μαλαματένια
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα έρευνα με θέμα «Τα ατυχήματα στον ελληνικό πληθυσμό: Κριτική αναδρομική μελέτη», στοχεύει στη δημιουργία μιας συγκεντρωτικής εικόνας για τα ατυχήματα στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία. Αναλυτικότερα, η μελέτη αυτή αποσκοπεί στη συγκέντρωση και ανάλυση υπαρχόντων στατιστικών δεδομένων για τα ατυχήματα στην Ελλάδα, από το 2003 έως το 2013, με απώτερο στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις βασικές κατηγορίες, την αναλογία και την εξέλιξη των ατυχημάτων.
Η μεθοδολογία της εργασίας στηρίζεται στην ανασκόπηση, με ανάλυση δεδομένων που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο άλλων ερευνών. Τα δεδομένα που αφορούσαν την ελληνική πραγματικότητα αντλήθηκαν κυρίως από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και συγκεκριμένα από την ηλεκτρονική της διεύθυνση www.statistics.gr καθώς και από την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για περαιτέρω ανάλυση και κριτική σύνθεση του, με τη βοήθεια του προγράμματος επεξεργασίας λογιστικών φύλλων Microsoft Excel 2007.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα ατυχήματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά τη δεκαετία 2003-2012. Τα τροχαία, τα εργατικά και τα ατυχήματα οικιακού περιβάλλοντος και ελεύθερου χρόνου είναι οι βασικότερες κατηγορίες ατυχημάτων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Τα τροχαία ατυχήματα κατά τη τελευταία δεκαετία είναι κατά μέσο όρο 15.088 ετησίως (με 8,7% θανατηφόρα) και μειώθηκαν κατά 38,8%. Όσον αφορά στα εργατικά ατυχήματα και εκεί υπάρχει σαφής τάση μείωσης, με συνολική ποσοστιαία μείωση 68% από το 2003 έως το 2012. Τέλος, ενώ το 2003 τα εργατικά και τα τροχαία ατυχήματα ήταν περίπου ίσα στον αριθμό, τα πρώτα μειώθηκαν πολύ παραπάνω σε σχέση με τα δεύτερα. Συγκεκριμένα, το 2003 η αναλογία των εργατικών ατυχημάτων σε σχέση με τα τροχαία ατυχήματα ήταν 1/1,18, ενώ το 2012 η ίδια αναλογία ήταν 1/2,91.