Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΠιθαρά, Χρυστάλλα
dc.contributor.authorΜενελάου, Γεωργία
dc.contributor.otherMenelaou, Georgia
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2015-03-30
dc.date.accessioned2015-03-30T09:54:43Z
dc.date.available2015-03-30T09:54:43Z
dc.date.copyright2015-01
dc.date.issued2015-03-30
dc.identifier.otherΔΜΥ/2015/00262el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/1812
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογρφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει τα σημαντικά οφέλη που έχει για την υγεία η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η νηπιακή ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος υιοθέτησης διατροφικών συνηθειών οι οποίες μεταφέρονται και παραμένουν και στην ενήλικη ζωή. Σκοπός: Η διερεύνηση και η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών παιδιών ηλικίας 3-5 ετών που κατοικούν στις αστικές και αγροτικές περιοχές της Λεμεσού. Επιμέρους στόχοι της έρευνας είναι η μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών αυτών και ο εντοπισμός πιθανών διαφορών μεταξύ των παιδιών των αστικών και αγροτικών περιοχών της Λεμεσού. Μέθοδος: Για τη συλλογή των δεδομένων έγινε χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου σε συγχρονική μελέτη των διατροφικών συνηθειών παιδιών ηλικίας 3-5 ετών που φοιτούν σε δημόσια η ιδιωτικά νηπιαγωγεία της αστικής και αγροτικής Λεμεσού. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από τους γονείς των παιδιών. Αποτελέσματα: Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κατανάλωση φρούτων 4-6 φορές την εβδομάδα και λαχανικών 1 φορά την ημέρα. Η κατανάλωση αυτή φαίνεται να είναι πιο χαμηλή σε σχέση με παιδιά που συμμετείχαν σε αντίστοιχες έρευνες. Δεν εντοπίστηκαν διαφορές στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ των παιδιών που κατοικούν στις αστικές και αγροτικές περιοχές της Λεμεσού, με τα αγόρια να παρουσιάζουν στατιστικά διαφορετική και μεγαλύτερη μέση τιμή βαθμού νεοφοβίας και ιδιότροπης συμπεριφοράς για το φαγητό από την αντίστοιχη μέση τιμή των κοριτσιών. Παράγοντες που μέσα από την έρευνα διαφάνηκαν να επηρεάζουν την κατανάλωση είναι οι γονικές πρακτικές σίτισης μέσα από την πίεση και την άσκηση ελέγχου που ασκούν στα παιδιά τους για την κατανάλωση η μη συγκεκριμένων τροφίμων (αρνητική επιρροή), η συμμετοχή των παιδιών στην ετοιμασία των γευμάτων καθώς και το πρότυπο του γονέα που καταναλώνει φρούτα και λαχανικά (θετική επιρροή ). Συμπεράσματα: Oι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι διαδραματίζουν τον πλέον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών τους. Λειτουργώντας ως πρότυπα, μαθαίνοντας και εφαρμόζοντας ορθές στρατηγικές και πρακτικές σίτισης μπορούν να κατευθύνουν τα παιδιά τους προς την επιλογή ενός υγιεινού και θρεπτικά ισορροπημένου διαιτολογίου που να περιλαμβάνει επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.el_GR
dc.format.extent182 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΔιατροφικές συνήθειεςel_GR
dc.subjectEating habitsel_GR
dc.subjectΔιατροφικές συνήθειες -- Νηπιακή ηλικίαel_GR
dc.subjectEating habits -- Childhoodel_GR
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες και κατανάλωση φρούτων και λαχανικών απο παιδιά ηλικίας 3-5 ετών σε αστικές και αγροτικές περιοχές της Λεμεσούel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractIntroduction : Scientific research has shown the important benefits on people’s health from the consumption of fruit and vegetables. People's diet habits are formed in childhood and that is why childhood is considered as a critical point for the formation of healthy eating habits. The aim of this research is to investigate and record the eating habits specific to the consumption of fruit and vegetables of children aged between 3 to 5 who live in urban and rural areas in Limassol .This study will investigate the factors that influence children's eating habits and to find possible differences between the diet habits of children living in urban areas and of those living in rural areas. Method: Children aged 3 to 5, who go to private or public nursery schools in the urban and rural areas in Limassol, and their parents participated in this research. Questionnaires, which parents were asked to complete anonymously, were used to collect the data for the research. Results: The children that participated in the survey had consumed fruit 4 to 6 times a week and vegetables once a day .In contrast with children participating in similar surveys, the consumption of fruit and vegetables was less frequent in this survey. There were no differences between children living in urban areas and those living in rural areas in Limassol concerning their eating habits . It can be seen that the boys have a statistically different and higher average level of neophobia , as well as being more fastidious about their eating habits in relation to the girls. The parental feeding practices and the way parents force their children to eat or not to eat a specific food and control them on what they eat or they do not eat, is one of the main factors that influence the consumption of specific food (negative influence), according to the survey. The participation of children in preparing the food, as well as the parent’s positive attitude towards consuming fruit and vegetables (positive influence) , are also important factors. Conclusion: Parents should know that they have the most significant and essential role in the development of their children's diet habits. By being their role models, learning and applying the right techniques and practices for feeding their children, parents can guide their children into following a healthy and nutritious balanced diet which will include a sufficient amount of fruit and vegetables.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής