Διατροφικές συνήθειες και κατανάλωση φρούτων και λαχανικών απο παιδιά ηλικίας 3-5 ετών σε αστικές και αγροτικές περιοχές της Λεμεσού
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-03-30Συγγραφέας
Μενελάου, Γεωργία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει τα σημαντικά οφέλη που έχει για την υγεία η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η νηπιακή ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος υιοθέτησης διατροφικών συνηθειών οι οποίες μεταφέρονται και παραμένουν και στην ενήλικη ζωή.
Σκοπός: Η διερεύνηση και η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών παιδιών ηλικίας 3-5 ετών που κατοικούν στις αστικές και αγροτικές περιοχές της Λεμεσού. Επιμέρους στόχοι της έρευνας είναι η μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών αυτών και ο εντοπισμός πιθανών διαφορών μεταξύ των παιδιών των αστικών και αγροτικών περιοχών της Λεμεσού.
Μέθοδος: Για τη συλλογή των δεδομένων έγινε χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου σε συγχρονική μελέτη των διατροφικών συνηθειών παιδιών ηλικίας 3-5 ετών που φοιτούν σε δημόσια η ιδιωτικά νηπιαγωγεία της αστικής και αγροτικής Λεμεσού. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από τους γονείς των παιδιών.
Αποτελέσματα: Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κατανάλωση φρούτων 4-6 φορές την εβδομάδα και λαχανικών 1 φορά την ημέρα. Η κατανάλωση αυτή φαίνεται να είναι πιο χαμηλή σε σχέση με παιδιά που συμμετείχαν σε αντίστοιχες έρευνες. Δεν εντοπίστηκαν διαφορές στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ των παιδιών που κατοικούν στις αστικές και αγροτικές περιοχές της Λεμεσού, με τα αγόρια να παρουσιάζουν στατιστικά διαφορετική και μεγαλύτερη μέση τιμή βαθμού νεοφοβίας και ιδιότροπης συμπεριφοράς για το φαγητό από την αντίστοιχη μέση τιμή των κοριτσιών. Παράγοντες που μέσα από την έρευνα διαφάνηκαν να επηρεάζουν την κατανάλωση είναι οι γονικές πρακτικές σίτισης μέσα από την πίεση και την άσκηση ελέγχου που ασκούν στα παιδιά τους για την κατανάλωση η μη συγκεκριμένων τροφίμων (αρνητική επιρροή), η συμμετοχή των παιδιών στην ετοιμασία των γευμάτων καθώς και το πρότυπο του γονέα που καταναλώνει φρούτα και λαχανικά (θετική επιρροή ).
Συμπεράσματα: Oι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι διαδραματίζουν τον πλέον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών τους. Λειτουργώντας ως πρότυπα, μαθαίνοντας και εφαρμόζοντας ορθές στρατηγικές και πρακτικές σίτισης μπορούν να κατευθύνουν τα παιδιά τους προς την
επιλογή ενός υγιεινού και θρεπτικά ισορροπημένου διαιτολογίου που να περιλαμβάνει επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.