Σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής ασθενών σε αιμοκάθαρση και η επίδραση των διαταραχών ύπνου και της κατάθλιψης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-02-19Συγγραφέας
Μποζίνη, Άννα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί μια χρόνια ασθένεια με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Παρόλο που η ιατρική επιστήμη έχει συμβάλλει σημαντικά στην επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσής τους, αυτοί οι ασθενείς αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλούς περιορισμούς με αποτέλεσμα να παρατηρείται αποσταθεροποίηση της προσωπικής, οικογενειακής αλλά και κοινωνικής τους ζωής. Έτσι, για την επιστημονική κοινότητα η ανάπτυξη μεθόδων αξιολόγησης της ποιότητας ζωής αυτής της ομάδας ασθενών είναι εξίσου σημαντική όσο και η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής τους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Πραγματοποιείται διερεύνηση των συσχετίσεων μεταξύ των διαστάσεων των τεσσάρων ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης καταγραφή των κοινωνικό-οικονομικών και δημογραφικών στοιχείων και διερεύνηση συσχετίσεων τους με τα ερευνητικά ευρήματα.
Μεθοδολογία: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας. Το δείγμα αποτέλεσαν 100 ασθενείς της μονάδας τεχνητού νεφρού. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν το ειδικό ερωτηματολόγιο μέτρησης της ποιότητας ζωής για ασθενείς σε αιμοκάθαρση KDQOL-SF™, παράλληλα με τα γενικά ερωτηματολόγια, της κλίμακας αυτο-αξιολόγησης της κατάθλιψης κατά Zung, το ερωτηματολόγιο μέτρησης της υγείας EQ-5D και το ερωτηματολόγιο μέτρησης των διαταραχών ύπνου Athens Insomnia Scale.
Αποτελέσματα: Το 57,0% των ασθενών έπασχε από αϋπνία. Στο γενικό πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25,3%, το οποίο ήταν σημαντικά χαμηλότερο από της παρούσης μελέτης (p<0,001). Οι βαθμολογίες στις διαστάσεις του ερωτηματολογίου ποιότητας ζωής των ασθενών ήταν σημαντικά χαμηλότερες από αυτές του γενικού πληθυσμού, υποδηλώνοντας ότι οι ασθενείς αυτοί είχαν σημαντικά χειρότερη ποιότητα ζωής συγκριτικά με τον λοιπό πληθυσμό. Όσο περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης έχουν οι ασθενείς τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα ζωής τους. Οι ασθενείς με αϋπνία έχουν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία σε όλες τις διαστάσεις ποιότητας ζωής.
Συμπεράσματα: Η ποιότητα ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από την κατάθλιψη και την αϋπνία. Η ύπαρξη αρνητικής σχέσης μεταξύ της ποιότητας ζωής και της κατάθλιψης χρήζει περαιτέρω μελέτης από τους ερευνητές. Επίσης, η ποιότητα ζωής επηρεάζεται από την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης
7
αλλά και τη συννοσηρότητα. Η ανάπτυξη προγραμμάτων για της βελτίωση της ποιότητας ζωής τους κρίνεται αναγκαία.