Ορθολογική διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων. Περιοχή μελέτης Δήμου Δελφών
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-10-29Συγγραφέας
Τριψάνας, Κωνσταντίνος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Είναι διαπιστωμένο ότι τα στερεά απόβλητα αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης με συνεχώς αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, δημιουργώντας παράλληλα και μία αδικαιολόγητη σπατάλη των φυσικών πόρων.
Η διαχείριση τους αποτελεί πολυσύνθετο πρόβλημα, για την επίλυσή του οποίου εκτός από τεχνογνωσία, απαιτείται γνώση των τοπικών συνθηκών, κοινωνική αποδοχή και συναίνεση όλων των δικαιούχων. Όπως άλλωστε αναφέρει και ένα γνωμικό «όποιος δε συμμετέχει στη λύση ενός προβλήματος, αποτελεί μέρος του».
Πάνω σε αυτή τη λογική, δομήθηκε η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, που σκοπό έχει να αναδείξει τις τάσεις που επικρατούν και τα προβλήματα που ανακύπτουν στη διαχείριση των ΑΣΑ γενικά (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο), κυρίως όμως σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ορίζοντας ως περιοχή μελέτης τον Δήμο Δελφών, βολιδοσκοπώντας παράλληλα τις γνώσεις, στάσεις, συνήθειες και αντιλήψεις των δημοτών πάνω στο μείζον αυτό θέμα. Τέλος, αξιοποιώντας το σύνολο της πληροφορίας προτάθηκαν μέτρα με στόχο την Ολοκληρωμένη και Ορθολογική Διαχείριση των ΑΣΑ από τον Δήμο.
Η διερεύνηση των προθέσεων των κατοίκων του Δήμου πραγματοποιήθηκε μέσω πρωτογενούς έρευνας και συγκεκριμένα ερωτηματολογίου κλειστού τύπου, που συντάχθηκε αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό και συμπληρώθηκε από 120 δημότες, κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιουλίου του 2013.
Η μετέπειτα στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε χρήσιμα στοιχεία, όπως το ικανοποιητικό επίπεδο γνώσης και ενημέρωσης των δημοτών ως προς τις μεθόδους διαχείρισης των ΑΣΑ, τη μεγάλη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, την πρόθεση ανάληψης πιο ενεργού ρόλου, επιλέγοντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και συμμετέχοντας σε προγράμματα δημοτικής κομποστοποίησης, την εξέφραση ανάγκης αναβάθμισης της εφαρμοζόμενης πολιτικής του Δήμου ως προς τη διαχείριση των ΑΣΑ, προκρίνοντας μέτρα όπως η ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης, η συνεχής περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, με μέσα όπως τα τοπικά Μ.Μ.Ε. ή τα θεσμοθετημένα όργανα και η χωροθέτηση «πράσινων σημείων». Εκτός αυτών, διερευνήθηκε μια σειρά μηδενικών υποθέσεων, ανάμεσα σε αποτελέσματα της έρευνας και σε κοινωνικο-
III
οικονομικούς παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης και το ετήσιο εισόδημα των δημοτών, αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες σχέσεις εξάρτισης ή ανεξαρτησίας μεταξύ τους.