Καλύτερες πρακτικές στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υγείας σε εθνικά συστήματα υγείας
Abstract
Η τεχνολογία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχουν αλλάξει την παγκόσμια βιομηχανία και συνεχίζει να μετατοπίζει τις συμβατικές εργασίες και τα κοινωνικά πρότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνολογία έχει επεκταθεί σε παγκόσμιους τομείς και κλάδους με ένα πρωτοφανή ποσοστό που χρησιμεύει στο να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας τους και την οργανωτική πρακτική. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας βιομηχανίας ήταν συνεχής, αφού οι αλλαγές και οι εξελίξεις στην καθημερινότητα και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο που ενσωματώνεται σε διάφορους οργανισμούς και φορείς μέσω του διαδικτύου και άλλων τεχνολογιών είναι ραγδαίες. Από αυτή την άποψη, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας δεν ήταν τόσο ομαλή όσον αφορά τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης σε ανεπτυγμένες χώρες υφίστανται στην επίδραση διαφόρων προκλήσεων που σχετίζονται με την γήρανση του πληθυσμού, αυξάνοντας τους ασθενείς και μειώνοντας τους προϋπολογισμούς. Σύγκριση με άλλους τομείς, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης προσανατολίστηκε στο να ενσωματώσει την τεχνολογία, έτσι ώστε να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί, ωστόσο μια σειρά από προκλήσεις έχουν παρουσιαστεί , ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των πρακτικών, που ενδιαφέρουν. Η ηλεκτρονική υγεία και τα ζητήματα εφαρμογής της, τα οποία υποστηρίζουν το φαινόμενο, προσελκύουν, ένα σημαντικό ποσοστό της προσοχής την τελευταία δεκαετία και παραμένουν στο επίκεντρο αυτής της διατριβής. Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα διατριβή αποσκοπεί να διερευνήσει και να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία έχουν σχέση με την ηλεκτρονική υγεία και τις βασικές προκλήσεις που συνδέονται με την εφαρμογή αυτών των συστημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, στην παρούσα διατριβή γίνεται χρήση παραδειγμάτων και μοντέλων υποθέσεων τα οποία στηρίζονται στην διερμηνευτική φιλοσοφία και από την οποία θα αναλυθούν τα εφαρμοσμένα θέματα που παρατηρούνται και τα οποία έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από χώρες, όπως η Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ και οι Κάτω Χώρες. Ως εκ τούτου, η έρευνα αποκάλυψε τα τελευταία χρόνια, ότι τα θέματα εφαρμογής και οι προκλήσεις εστιάζονται λιγότερο στις υποδομές και με την τεχνολογία με σαφή μετακίνηση στις προκλήσεις που προέρχονται από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας. Οι επαγγελματίες υγείας συνεχίζουν να αποτελούν ως εμπόδιο στην επιτυχή ανάπτυξη της ηλεκτρονικής υγείας, αφού αδυνατούν να κατανοήσουν τα αναμενόμενα οφέλη από την ανάγκη της εφαρμογής. Επομένως, οι συστάσεις βρίσκονται σε μια κεντρική προσέγγιση εφαρμογής, όπου οι ανησυχίες των επαγγελματιών υγείας έχουν πρωτίστως ενδιαφέρον και προσοχής.