Πρόταση για εγκαθίδρυση και λειτουργία ανεξάρτητης κρατικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης στην Κύπρο με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και τις διεθνείς πρακτικές. Μια χρηματοοικονομική προσέγγιση
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-08-29Συγγραφέας
Σάββα, Γεώργιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή. Οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν κρατικές φαρμακορυθμιστικές αρχές ελέγχου φαρμάκων που διαθέτουν αυτονομία και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων γύρω από το θέμα της φαρμακορύθμισης. Στην Κύπρο παρατηρείται ένας καταμερισμός αυτών των εξουσιών μεταξύ τμημάτων εντός του Υπουργείου Υγείας και μεταξύ άλλων υπουργείων.
Σκοπός
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να παρουσιάσει μια τεκμηριωμένη πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού φαρμακορύθμισης στην Κύπρο. Επιμέρους στόχους αποτελούν η αποτύπωση της ανάγκης για τη δημιουργία μιας τέτοιας κρατικής αρχής μέσω της διεξαγωγής μιας χρηματοοικονoμικής ανάλυσης. Η ανάλυση αυτή αναμένεται να τεκμηριώσει αν η ίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού θα αποτελέσει μία κερδοφόρα (ή μη) ενέργεια για το κράτος και την κοινωνία γενικά.
Μεθοδολογία
Η μεθοδολογία της εργασίας βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: στη συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και στην εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης που θα εξετάσει την βιωσιμότητα ενός κρατικού οργανισμού φαρμάκων και θα αναδείξει το οικονομικό και κοινωνικό όφελος για το κράτος από μία τέτοια επένδυση.
Αποτελέσματα
Αναπτύχθηκαν δύο σενάρια χρηματοοικονομικής ανάλυσης στη βάση συγκεκριμένων παραδοχών. Στο πρώτο θεωρήθηκε μία μικρή αύξηση, ισοδύναμη με τον μέσο πληθωρισμό στην Κύπρο και στο δεύτερο μία εφάπαξ αύξηση στα τέλη κατά 40%. Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο σενάριο υπήρξε μία θετική οικονομική απόδοση. Συγκεκριμένα, στο πρώτο σενάριο παρατηρείται όφελος €689.600,99 ενώ στο δεύτερο σενάριο σημειώνεται όφελος που ανέρχεται στα €3.617.717,87.
Συμπεράσματα
Από την ίδρυση μίας ανεξάρτητης κρατικής αρχής φαρμάκων στην Κύπρο προκύπτει κοινωνικό και οικονομικό όφελος τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας γενικότερα. Μπορεί να θεωρηθεί ως μία ορθή επενδυτική κίνηση από το κράτος που όχι μόνο θα επιφέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία αλλά θα ενισχύσει την έρευνα στον κλάδο της υγείας, θα ευνοήσει την ανάπτυξη φαρμακευτικών εταιρειών στην Κύπρο, θα βοηθήσει του επαγγελματίες υγείας στη λήψη αποφάσεων για ορθές συνταγογραφικές πρακτικές και κυρίως θα ευνοήσει τους ασθενείς εξασφαλίζοντας τη χορήγηση ποιοτικών, αποτελεσματικών και ασφαλών φαρμακευτικών προϊόντων.