Διαχείριση τουριστικών περιοχών, παραλιακών περιοχών προωθώντας βιώσιμες μεθόδους και πρότυπα διαχείρισης τους, (ISO 13009 Beach Services Standard)
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-08-27Συγγραφέας
Ζησιμόπουλος, Βασίλειος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι παράκτιες περιοχές – παραλίες που είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά συστήματα λόγω των φυσικών ιδιαιτεροτήτων τους δέχονται έντονες πιέσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός των ζωνών αυτών με αρκετές δυσάρεστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και συνέπειες για αυτές.
Κύριος στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν ο σχεδιασμός ενός διαχειριστικού προτύπου – σχεδίου με την εφαρμογή του οποίου θα επιτυγχάνεται η αειφόρος διαχείριση και ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών – παραλιών.
Το προτεινόμενο διαχειριστικό σχέδιο – πρότυπο με την ολοκλήρωση του θα μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε ιδιωτικές είτε σε δημόσιες παραλίες εξασφαλίζοντας κατά κύριο λόγο τόσο την περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη των παραλιών – παράκτιων περιοχών, όσο και την αύξηση του συναισθήματος της ικανοποίησης στους επισκέπτες – λουόμενους των παραλιών αυτών. Ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντικά θα είναι και τα οφέλη σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, από την εφαρμογή του προτύπου στους κατοίκους των περιοχών περιμετρικά των αειφόρων παραλιών.
Η επιστημονική μεθοδολογία η όποια ακολουθήθηκε περιλαμβάνει την βιβλιογραφική ανασκόπηση για την εξεύρεση και αποτύπωση μεταξύ άλλων της ισχύουσας νομοθεσίας, τις επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές από τις έντονες ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς και παραδείγματα βιώσιμης – αειφόρου ανάπτυξης παράκτιων περιοχών ανά την υφήλιο.
Παράλληλα έγινε μια έρευνα με την χρήση ερωτηματολογίου για να προσδιοριστούν και να αποτυπωθούν οι απαιτήσεις των επισκεπτών των παραλιών σε επίπεδο Κρήτης, καθώς και δειγματοληπτική αποκομιδή και ανάλυση των παραγόμενων απορριμμάτων κάποιων παραλιών, ώστε να καθοριστούν οι κατηγορίες των παραγόμενων αποβλήτων των παραλιών. Το προτεινόμενο διαχειριστικό σχέδιο – πρότυπο με την ολοκλήρωση του περιλαμβάνει έναν αριθμό δεικτών αειφορίας οι οποίοι θα πρέπει να αποτυπώνονται και να καταγράφονται καθώς και κάποιες αρχές και βήματα που θα εξασφαλίζουν την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης της παραλίας, ενώ υπάρχει και διαχωρισμός των αειφόρων παραλιών ανάλογα με τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που οι συγκεκριμένες παραλίες θα τηρούν.
Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι με την χρήση των προτεινόμενων δεικτών, αρχών και βημάτων εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και ορθή αξιολόγηση του προτύπου διασφαλίζοντας τόσο την επιτυχία του όσο και την αειφόρο ανάπτυξη της παραλίας.