Θεωρητική προσέγγιση των άϋλων περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (ΔΛΠ 38) - Μελέτη του βαθμού συμμόρφωσης των εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χ.Α.Α. που ανήκουν στους κλάδους τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών με τις γνωστοποιήσεις που προβλέπονται
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-07-25Συγγραφέας
Κωστούδα, Φωτεινή
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν το επίκεντρο του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος, καθώς η συνεισφορά τους στην αξία της επιχείρησης είναι καθοριστική. Όλο και περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία τους και επενδύουν σε αυτά, σε μία προσπάθεια να παραμείνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές.
Η εκτεταμένη χρήση τους ανέδειξε δυσκολίες ως προς τον λογιστικό τους χειρισμό και το περιεχόμενο των πληροφοριών που πρέπει να τα συνοδεύουν, ώστε να αποδοθεί με ακρίβεια και επάρκεια, το μέγεθος της σημασίας τους στη λειτουργία και τη μεγέθυνση μίας οικονομικής μονάδας. Ωστόσο στο πλαίσιο της ομοιογένειας της πληροφόρησης και της διαφάνειας που επιδιώκουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, απαιτείται από τις επιχειρήσεις να δημοσιεύουν τουλάχιστον τις γνωστοποιήσεις που αυτά ορίζουν.
Η παρούσα μελέτη επιδιώκει να ανιχνεύσει την έκταση κατά την οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις συμμορφώνονται με τις απαιτούμενες γνωστοποιήσεις των ΔΛΠ, ώστε οι χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις να παρέχουν πλήρη και ουσιαστική πληροφόρηση στα ενδιαφερόμενα μέρη, ως προς τα άυλα περιουσιακά στοιχεία τους.
Ειδικότερα, εξετάζονται οι εισηγμένες επιχειρήσεις των κλάδων τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών καθώς, η δραστηριότητά τους είναι στενά συνδεδεμένη με τα άυλα περιουσιακά στοιχεία.