Show simple item record

dc.contributor.advisorΦωτιάδης, Θωμάς
dc.contributor.authorΤσιότρα, Πηνελόπη
dc.contributor.otherTsiotra, Pinelopi
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2014-07-26
dc.date.accessioned2014-06-27T06:30:29Z
dc.date.available2014-06-27T06:30:29Z
dc.date.copyright2014-06
dc.date.issued2014-06-27
dc.identifier.otherMBA/2014/00190el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/1524
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η τουριστική βιομηχανία είναι ο κλάδος που επηρεάζει άμεσα την εθνική οικονομία, με τις ξενοδοχειακές μονάδες να αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της (Βελισσαρίου κ.α., 2000). Οι αλλαγές που έχει επιφέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση, η εξέλιξη της τεχνολογίας, τα διαφοροποιημένα κοινωνικά και πολιτισμικά πρότυπα, επιδρούν άμεσα στο επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Οι αποτελεσματικές και καινοτόμες στρατηγικές μάρκετινγκ καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, διαφαίνεται να αποτελούν το κλειδί για την κατάκτηση ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος (Arasli, 2002; Ekinci. 2008; Johns, 1995). Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση των στρατηγικών μάρκετινγκ και βελτίωσης της ποιότητας σε ξενοδοχειακές μονάδες έτσι ώστε από τη μελέτη των αδύνατων σημείων να προκύψουν προτάσεις για βελτίωση, με στόχο την ικανοποίηση των πελατών και την επιχειρηματική αριστεία. Μεθοδολογία: Η διπλωματική εργασία βασίζεται αρχικά στη βιβλιογραφική έρευνα, παρουσιάζοντας τις βασικές θεωρίες που πλαισιώνουν το θέμα και κατ’ επέκταση τις ειδικές περιπτώσεις «καλών πρακτικών» από ξενοδοχεία της παγκόσμιας αγοράς. Η εμπειρική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 34 ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων στην Ελλάδα με τη συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου. Χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο επιχειρηματικής αριστείας της EFQM, το οποίο περιλαμβάνει 9 κριτήρια αξιολόγησης (www.efqm.org) Αποτελέσματα: Η στατιστική ανάλυση έγινε στο SPSS. Στηρίχθηκε στα μέτρα διασποράς των απαντήσεων (μέσος, τυπική απόκλιση) και τις συχνότητες, για κάθε ένα από τα 9 κριτήρια αξιολόγησης του ερωτηματολογίου. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ξενοδοχεία που εξετάσθηκαν είναι σε τροχιά βελτίωσης της ποιότητας και ότι έχουν ακόμη πορεία να διανύσουν προς την αριστεία. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην απουσία benchmarking, σε έλλειψη ιστορικών στοιχείων, σε χαμηλά επίπεδα κοινωνικής υπευθυνότητας και σε ζητήματα που αναφέρονται στην διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού.el_GR
dc.format.extentiii, 153 σ. εικ., 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΜάρκετινγκel_GR
dc.subjectMarketingel_GR
dc.subjectΜαρκετινγκ υπηρεσιών -- Ξενοδοχειακές μονάδεςel_GR
dc.subjectMarketing services -- Hotelsel_GR
dc.titleΣτρατηγικές μάρκετινγκ και βελτίωσης ποιότητας σε ξενοδοχειακές μονάδες: Καλές πρακτικέςel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractBackground: Tourism is the sector that impacts directly the national economy, with hotels being the most important piece of it (Velissariou et al., 2000). Changes due to the global economic crisis, the development of technology and the different social and cultural norms, influence directly the level of competitiveness within hotel companies. Effective and innovative strategies in marketing and quality improvement of services, are the main key for the development of competitive advantage (Arasli, 2002; Ekinci. 2008; Johns, 1995). Aim: The purpose of this study is the evaluation of strategies in marketing and quality improvement in hotel companies, so that from the raised weak points to propose areas for improvement, in order to maximize customer’s satisfaction and business excellence. Sample and Method: The study is based on literature review, presenting the basic theories and specific best practices of global hotel companies. The empirical research was conducted in 34 five star hotels in Greece by completing a structured questionnaire. The business excellence model of EFQM was used, which consists of 9 assessment criteria, as the main research tool (www.efqm.org). Results: The statistical analysis of the questionnaire was performed by SPSS. It was based on variance metrics (mean and standard deviation) and frequencies, for each of the nine criteria of the EFQM questionnaire. Conclusions: Results showed that the evaluated hotels are in the process of quality improvement and they are working towards business excellence. However, the main problems they face include the lack of benchmarking, the poor evaluation historical data, the low level of social contribution to society and the poor performance on several aspects of human resource management.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record