Αποτίμηση αποτελεσματικότητας προγράμματος εφήβων χρηστών
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-11-28Συγγραφέας
Χρυσάνθου, Βασίλης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η χρήση ουσιών στην εφηβεία αποτελεί ένα πολυσύνθετο φαινόμενο και δεν υπάρχει ένα μοναδικό προφίλ έφηβου που να προσδιορίζει τον «έφηβο χρήστη». Τα προγράμματα εφήβων και νεαρών ενηλίκων αποτελούν μια ειδική κατηγορία προγραμμάτων με τα δικά τους χαρακτηριστικά τα οποία είναι προσαρμοσμένα στην ξεχωριστή ηλικιακή ομάδα.. Δεδομένου ότι ο στόχος των προγραμμάτων είναι η επιθυμητή και εσκεμμένη αλλαγή στη συμπεριφορά του χρήστη το βασικό ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι το «σε ποίο βαθμό έχει επιτευχθεί η αλλαγή αυτή;».
Σκοπός: Βασικός σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος «Fred goes Net» το οποίο απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες χρήστες ουσιών ηλικίας 14 – 22 ετών.
Μεθοδολογία: Η έρευνα αποτελεσματικότητας έχει διεξαχθεί σύμφωνα με την τεχνική της επανεξέτασης (follow up study) και το δείγμα αποτελούν τα άτομα τα οποία (Ν=75) τα οποία έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατά το έτος 2012. Τα δεδομένα της επανεξέτασης λήφθηκαν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν διατήρηση των θετικών αλλαγών ως προς την χρήση ουσιών με ποσοστό 84,3% να δηλώνει αποχή από την χρήση κατά την επαναληπτική συνέντευξη. Θετικές αλλαγές διαπιστώθηκαν στον τομέα της παραβατικής συμπεριφοράς, της ψυχικής κατάστασης και των κοινωνικών σχέσεων. Δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες αλλαγές στο οικογενειακό σύστημα και στην κατανάλωση αλκοόλ
Συμπεράσματα: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται να επιτυχαίνει τον βασικό του στόχο ο οποίος είναι η διακοπή της χρήσης από οποιαδήποτε παράνομη ουσία και η διατήρηση της αποχής αλλά ίσως να απαιτείται επανασχεδιασμός των παρεμβάσεων οι οποίες αφορούν το αλκοόλ Επίσης διαφαίνεται η ανάγκη για μια πιο συνθετική διερεύνηση κατά την επανεξέταση, με τον εμπλουτισμό των διαδικασιών με ποιοτικές μεθόδους έρευνας.