Ποιότητα ζωής εφήβων με ιδιοπαθή σκολίωση
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-09-23Συγγραφέας
Πετρίδης, Χρίστος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η ιδιοπαθής σκολίωση αποτελεί πολύ συχνή πάθηση της εφηβικής κυρίως ηλικίας η οποία επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη της ποιότητας ζωής των εφήβων με ιδιοπαθή σκολίωση. Οι παράγοντες που πρέπει να μελετηθούν αφορούν τόσο τον πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι συνεχής ή να επέρχεται μόνο κατά τη διάρκεια άσκησης, όσο και οι δυσμορφίες που προκαλεί η σκολίωση και η οποία μπορεί να επηρεάζει την ψυχολογική τους κατάσταση. Παράλληλα πρέπει να μελετηθεί κατά πόσο το φύλο, η παρεχομένη θεραπεία και ο τόπος διαμονής επηρεάζουν τη ψυχική υγεία των εφήβων με σκολίωση.
Μεθοδολογία
Έγινε χρήση ερωτηματολογίου το οποίο κατασκευάστηκε με βάση του διεθνώς αναγνωρισμένου ερωτηματολογίου SRS-22 το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση του βαθμού με τον οποίο επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των ατόμων με ιδιοπαθή σκολίωση από την ασθένεια τους. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε 110 άτομα τα οποία πάσχουν από ιδιοπαθή σκολίωση και παρακολουθούνται στο Ορθοπεδικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Αποτελέσματα
H θεραπεία, η ηλικία και ο τόπος διαμονής των εφήβων επηρεάζει την ψυχική υγεία τους (p<0.005), ενώ αυτό δεν ισχύει για την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, την ικανοποίησή τους για τη θεραπεία, τον πόνο που αισθάνονται και τις δραστηριότητές τους. Η θεραπεία με κηδεμόνα έναντι της φυσιοθεραπείας είναι δυσμενής παράγοντας για τη ψυχολογική κατάσταση των εφήβων καθώς επίσης και η μεγαλύτερη ηλικία έναρξης θεραπείας και η διαμονή σε αγροτικές περιοχές.
Συμπεράσματα
Η θεραπεία, η ηλικία καθώς και ο τόπος διαμονής είναι οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των ατόμων που πάσχουν με ιδιοπαθή σκολίωση