Το κόστος της φυματίωσης στην Κύπρο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2011-08-02Συγγραφέας
Αδαμίδη, Τώνια
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η Φυματίωση είναι μία λοιμώδης μεταδοτική νόσος η οποία εμφανίζει αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Κύπρο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε αλλοδαπούς, βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο αφού ο ΦΔΔ είναι κάτω του 1%.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου κόστους της Φυματίωσης στην Κύπρο, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Στην Κύπρο όλες οι υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας της φυματίωσης προσφέρονται δωρεάν και κατά αποκλειστικότητα από το δημόσιο τομέα για όλους τους ασθενείς, σε μία προσπάθεια ελέγχου και πρόληψης της νόσου. Ο υπολογισμός του κόστους στηρίχτηκε στα λεπτομερή στοιχεία που υπήρχαν στην Επαρχία Λευκωσίας, για το έτος 2009 και στη συνέχεια έγινε αναγωγή για ολόκληρη την Κύπρο. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες: Σε αυτούς με ενεργό νόσο, με λανθάνουσα νόσο, με ενεργό νόσο και λανθάνουσα νόσο το 2008 που συνέχισαν και στο 2009 και στους contacts του 2009.
Το μεγαλύτερο κόστος αφορούσε την πρώτη ομάδα. Υπολογίστηκε στις 6.479,35 ευρώ ανά ασθενή και σχετίζεται με τη μακροχρόνια νοσηλεία στα πλαίσια των DOTS. Για τη δεύτερη ομάδα το κόστος ανά ασθενή ήταν 1.171,77 ευρώ. Το κόστος για την Επαρχία Λευκωσίας υπολογίστηκε στις 330.768,57, ενώ το κόστος συνολικά για όλη την Κύπρο στις 661.937,52 ευρώ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα το κόστος της Φυματίωσης στην Κύπρο δε φαίνεται να είναι υψηλότερο από εκείνο σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Ο μικρός αριθμός των περιστατικών παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης ειδικά των ασθενών με ενεργό νόσο. Το πρόγραμμα ελέγχου της Φυματίωσης στην Κύπρο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό.
Ειδικά σήμερα που απαιτείται ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό του κόστους. Μέτρα όπως ο έλεγχος των αλλοδαπών στο επίπεδο των κοινοτήτων τους, προγράμματα αγωγής υγείας, ο αυστηρός έλεγχος των ατόμων που προέρχονται από χώρες με υψηλή επίπτωση της νόσου, θα μπορούσε να βοηθήσουν σημαντικά.