Show simple item record

dc.contributor.advisorΑναστασίου, Αθανάσιος
dc.contributor.authorΠεταλάς, Κωνσταντίνος
dc.contributor.otherPetalas, Constantinos
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2013-07-05
dc.date.accessioned2013-07-05T08:52:23Z
dc.date.available2013-07-05T08:52:23Z
dc.date.copyright2013-04
dc.date.issued2013-07-05
dc.identifier.otherΔΜΥ/2013/00143el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/1248
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΗ παγκοσμιοποίηση που διέπει όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου σήμερα, επηρεάζει και τη διατροφή του και τον τρόπο που την αντιμετωπίζει. Τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τη μαζική παραγωγή, μετακίνηση, διαχείριση και παράθεση των τροφίμων χαρακτηρίζονται τροφογενή νοσήματα και μπορεί να οφείλονται σε λοιμογόνους παράγοντες, σε χημικές ουσίες, σε ξένα σώματα ή σε επικίνδυνα φυτά. Οι βασικότεροι λόγοι της εμφάνισης τέτοιων νοσημάτων, αλλά και της αύξησης των κρουσμάτων είναι οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, στις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού – είτε για εργασία, είτε για τουρισμό – καθώς και η θεοποίηση του κέρδους μέσω του εμπορίου σε βάρος της ασφάλειας των τροφίμων. Η ηθική και νομική υποχρέωση του παρασκευαστή και του κράτους, αλλά και η απαίτηση των καταναλωτών για ασφαλή τρόφιμα οδήγησαν στην ανάγκη εφαρμογής μέτρων για τη διασφάλιση αυτών. Το πιο πετυχημένο μέτρο σε αυτήν την οδό είναι τα εφαρμοζόμενα συστήματα HACCP. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν την παρασκευή και παράθεση ασφαλών τροφίμων από όλους τους εμπλεκόμενους με αυτήν τη διαδικασία – ακόμα και από τις κουζίνες των νοσοκομείων. Αυτό γίνεται εφικτό με α) την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι διάφοροι κίνδυνοι και β) τη σχεδίαση των κατάλληλων προληπτικών δράσεων. Για να μπορέσει να αναγνωρίσει, να αξιολογήσει και να ελέγξει τους κινδύνους που απειλούν τα τρόφιμα ένα σύστημα HACCP βασίζεται σε κάποιες αρχές. Αυτές είναι τα προκαταρκτικά στάδια, η δημιουργία ομάδας HACCP, η περιγραφή παραγόμενων προϊόντων, ο προσδιορισμός χρήσης τους, η κατασκευή διαγραμμάτων ροής και η επαλήθευση αυτών, καθώς και οι αρχές της εφαρμογής του HACCP, δηλαδή η ανάλυση παραγόντων κινδύνου, ο ορισμός κρίσιμων σημείων ελέγχου και ορίων, η παρακολούθηση των κρίσιμων σημείων ελέγχου, ο ορισμός διορθωτικών ενεργειών, η επιβεβαίωση του συστήματος και τέλος, η τεκμηρίωση του συστήματος. Τα τροφογενή νοσήματα και η ασφάλεια των τροφίμων συναντώνται σε οποιοδήποτε σημείο παράθεσης τροφής, ειδικά μάλιστα στις κουζίνες των νοσοκομείων, όπου εμπλέκονται αμεσότερα με την ανάκτηση της υγείας των ανθρώπων που ασθενούν και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Για να γίνει εφικτή η σχέση αυτή, χρησιμοποιήθηκαν δύο ειδών ερωτηματολόγια για τα οποία χρειάστηκε να απαντηθεί το μεν πρώτο από το προσωπικό της κουζίνας ενός νοσοκομείου, στην προκειμένη περίπτωση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Άρτας (ΓΝΝΑ), το δε δεύτερο από τους ασθενείς του εν λόγω νοσοκομείου. Στο πρώτο ερωτηματολόγιο επιδιώκεται να διερευνηθεί η σχέση του προσωπικού της κουζίνας με τις επιταγές των συστημάτων διασφάλισης ενός συστήματος HACCP που εφαρμόζεται στο νοσοκομείο και εάν αυτό περνάει στον ασθενή μέσω του προσφερόμενου σε αυτόν σιτηρεσίου. Το δεύτερο ερωτηματολόγιο, που απευθύνεται στους ασθενείς του νοσοκομείου, έχει ως στόχο να διαπιστώσει την ικανοποίηση ή μη του παρεχόμενου σιτηρεσίου, τις παρατηρήσεις για τη βελτίωσή του, καθώς και την ικανοποίηση από τις ενέργειες του προσωπικού κατά τη διάθεσή αυτού. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πλέον του δέοντος ικανοποιητικά. Το προσωπικό της κουζίνας αποδείχθηκε γνώστης και κοινωνός των επιταγών του συστήματος HACCP και το εφαρμόζει αενάως στην πράξη σε όλες τις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες. Ομοίως και οι καταναλωτές υγείας σε ότι έχει σχέση με τη διατροφή τους, δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό ικανοποιημένοι από το παρεχόμενο σιτηρέσιο. Διαπιστώθηκε ότι το σύστημα διασφάλισης HACCP λειτουργεί στην κουζίνα του εν λόγω νοσοκομείου και αυτό γίνεται αντιληπτό από τους ασθενείς. Η ικανοποίηση αυτή είναι μια ευχάριστη νότα, τόσο ως προς τη γνώση των εφαρμοζόμενων συστημάτων HACCP, όσο και τη διασφάλιση των ασθενών από τροφογενή νοσήματα.el_GR
dc.format.extent99 σ. πιν., 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.subjectHACCPel_GR
dc.subjectHACCP -- Τροφογενή νοσήματαel_GR
dc.subjectΤροφογενή νοσήματα -- Νοσοκομείαel_GR
dc.subjectNutritional diseases -- Hospitalsel_GR
dc.subjectNutritional diseasesel_GR
dc.titleΤροφογενή νοσήματα και η επίδραση ενός συστήματος HACCP στην κουζίνα νοσοκομείου. Η κουζίνα του ΓΝΝ Άρτας κάτω απο το πρίσμα των εμπλεκομένων (ασθενείς και προσωπικό κουζίνας)el_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractGlobalization has affected every facet of our lives as human beings, including nutrition and the way of dealing with it. Problems arise due to mass production, transport, administration and serving of foods. Amongst these, the most characteristic ones are nutritional diseases, which can be related to the existence of viruses, chemical substances, external bodies or dangerous plants. The basic causes of such diseases and their increase lie in the changes of consumption, mass movements – either due to work or due to tourism - as well as in the deification of profit through commerce and not food safety. Producers’ and State’s ethic and legislative obligation, as well as the consumers’ demand regarding food safety have led to the necessity to apply relevant security measures. The most successful tool in this direction is the use of a HACCP system. Its goal is to ensure the production and serving of safe foods from the part of all involved parties during this procedure – even in hospitals’ kitchens. This is possible through a) the confrontation of all problems that can be caused by the diverse hazards and b) the design of relevant preventive actions. A HACCP system needs to be based on some principles in order to be able to find, evaluate and control the hazards that threaten food. The application of these are on the one hand based on preliminary principles, such as assembling the team, description of the product, identifying its use, constructing flow diagrams and the confirmation of the latter. On the other, a HACCP systems has to include seven principles, such as the conduction of a hazard analysis, the determination of critical control points, the establishment of critical limits and of a monitoring system to control the critical control points, the definition of correcting actions and a verification system and finally, the documentation of the system. Nutritional diseases and food safety can be met in every possible point when being served, especially in hospital kitchens, where they have a direct impact on patients’ recovery. In order to portray this relation, two questionnaires have been used. The first one was answered by the kitchen’s staff, in this case the employees of the kitchen of the General Prefectural Hospital of Arta, and the second one by the patients of the same hospital. The aim of the first questionnaire is to examine the staff’s comportment towards the HACCP system that is applied in this hospital and if this is noticed by the patients through the food which is served. The second questionnaire tries to investigate the patients’ satisfaction or not as regards to the served food, their remarks for improvement and their satisfaction regarding the food staffs’ actions. The survey’s results are very promising. The kitchen personnel shows a very good knowledge on the demands of a HACCP system and seems to be applying it in every aspect of their actions. In addition, health consumers declared in a very high percentage to be satisfied in all fields related to their food. Thus, it seems that the HACCP system functions well in the kitchen of the pre-mentioned hospital and this is also perceivable by the patients. Their satisfaction is a pleasant tone, both for the knowledge of the implementation of a HACCP system and for the patients’ protection from nutritional diseases.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record