Πρόσφατες εξελίξεις στην τραπεζική εποπτεία και οι επιπτώσεις στο Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Εθνικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Abstract
Η εργασία αυτή πραγματεύεται τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τραπεζική Εποπτεία σε Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, το νέο Πλαίσιο Κεφαλαιακής Επάρκειας της Βασιλείας, έτσι όπως θεσπίστηκε από την Επιτροπή Βασιλείας για την εποπτεία των τραπεζών (Basel Committee on Banking Supervision), καθώς επίσης και την συμβολή των άλλων διεθνών οργανώσεων όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το συμβούλιο των «G-20». Στην καρδιά της προσπάθειας αυτής βρίσκεται η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία η οποία διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το εποπτικό και ρυθμιστικό τοπίο και γι αυτό χαίρει ιδιαίτερης σημασίας στην μελέτη μας. Υπό το ίδιο πρίσμα θα εξεταστεί και θα γίνει η κριτική της νέας παγκοσμιοποιημένης αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενώ θα δοθεί έμφαση τις επιπτώσεις των νέων συμφώνων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελείται από έξι κεφάλαια, στο πρώτο γίνεται μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της παγκοσμιοποίησης και στην ανάγκη συνεργασίας δια μέσω των Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται ιστορική ανασκόπηση των εν λόγω Οργανισμών.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο χρονικό των πρόσφατων κρίσεων σε Ασία, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ, στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν για να αποσοβηθούν και να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές κρίσεις, ενώ εξετάζουμε την τρέχουσα κρίση χρέους στην Ευρώπη και την ελληνική περίπτωση, και αναλύουμε τα αίτια και τις συνέπειες.
Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζονται οι προκλήσεις που έχει αναδείξει το νέο, μετά την κρίση παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αναλύοντας τα ειδικά θέματα της εθνικής κυριαρχίας και της πολιτικής επιρροής, ενώ καταδεικνύεται η ανάγκη υιοθέτησης διεθνών κανόνων και προτύπων σε πιο ισχυρή νομική βάση.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα νέα νομοθετικά πλαίσια της τραπεζικής εποπτείας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιταγές της Βασιλείας ΙΙΙ.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται οι επιπτώσεις των νέων συμφώνων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προσδιορίζονται οι στόχοι και οι ωφέλειες των νέων εποπτικών κανόνων ενώ μέσω της εμπειρικής έρευνας και τις απαντήσεις στελεχών των αρμόδιων τμημάτων διαχείρισης κινδύνων και εποπτείας (των ελληνικών τραπεζών, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και της
4
επίσημης θέσης της Τράπεζας της Ελλάδος) επιχειρείται η πρωτογενής διερεύνηση των επιπτώσεων των υπό υιοθέτηση νέων εποπτικών κανόνων σε εθνικό επίπεδο.
Τέλος θα κλείσουμε με τα συμπεράσματα της διπλωματικής εργασίας διενεργώντας μια συνολική κριτική ανάλυση του νέου ρυθμιστικού καθεστώτος, το οποίο θα συνεχίσει να μας απασχολεί για τα χρόνια που έρχονται.