Οργανωσιακή δέσμευση και παράγοντες παρακίνησης των επαγγελματιών υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-02-11Συγγραφέας
Χρυσάνθου, Νεοφύτα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η οργανωσιακή δέσμευση κα η παρακίνηση των εργαζομένων είναι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την απόδοση των εργαζομένων. Η οργανωσιακή δέσμευση αποτελεί ισχυρή πίστη και αποδοχή των στόχων και των αξιών ενός οργανισμού και ισχυρή επιθυμία του ατόμου να συνεχίσει να εργάζεται για τον οργανισμό. Η οργανωσιακή δέσμευση αποτελείται από τρείς επιμέρους διαστάσεις: τη συναισθηματική, τη δέσμευση λόγω συνεχείας και την κανονιστική που αντικατοπτρίζουν αντίστοιχα την επιθυμία, την ανάγκη και την υποχρέωση να παραμείνει κανείς στον οργανισμό που εργάζεται. Η παρακίνηση είναι η διαδικασία ενεργοποίησης των εργαζομένων με σκοπό την επίτευξη των στόχων του οργανισμού. Η παρακίνηση χωρίζεται σε εσωτερική που αποσκοπεί στην ικανοποίηση εσωτερικών αναγκών και σε εξωτερική που αποσκοπεί στην επίτευξη υλικών κυρίως αμοιβών.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό την διερεύνηση του βαθμού οργανωσιακής δέσμευσης και των τριών διαστάσεών της των επαγγελματιών υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, καθώς και των παραγόντων παρακίνησης που τους παρακινούν στην εργασία τους.
Μέθοδος: Η έρευνα διεξάχθηκε τον Ιούνιο με Αύγουστο του έτους 2012 ανάμεσα σε 137 επαγγελματίες υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με τη χρήση της Κλίμακας Οργανωσιακής Δέσμευσης και Επιθυμητών Παραγόντων Παρακίνησης (ΚΟΔΕΠΑΠ) σε συνδυασμό με ερωτηματολόγιο δημογραφικών στοιχείων. Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSSv.20, χρησιμοποιήθηκε το κριτήριο Τ (t –test) και η ανάλυση διασποράς (ANOVA).
Αποτελέσματα: Η έρευνα κατέδειξε υψηλό συνολικό βαθμό οργανωσιακής δέσμευσης των επαγγελματιών υγείας του δείγματος με μέσο βαθμό (5, 70) με πιο ψηλή τη δέσμευση λόγω συνέχειας (6, 17) και πιο χαμηλή την κανονιστική δέσμευση (4, 97). Επίσης κατέδειξε ότι οι επαγγελματίες υγείας του δείγματος παρακινούνται περισσότερο από εξωτερικούς παράγοντες παρακίνησης.
Συμπεράσματα: Ο ψηλός βαθμός δέσμευσης λόγω συνέχειας επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των επαγγελματιών υγείας στην εργασία τους. Αντίθετα, ο ικανοποιητικός βαθμός συναισθηματικής και κανονιστικής δέσμευσης επηρεάζει θετικά την απόδοση των επαγγελματιών υγείας στην εργασία τους. Τα αποτελέσματα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις ιατρικές υπηρεσίες προς εξεύρεση μεθόδων για αύξηση της συναισθηματικής και κανονιστικής δέσμευσης, ελάττωση της δέσμευσης λόγω συνέχειας για καλύτερη αποδοτικότητα.