Η στάση των επαγγελματιών υγείας και του γενικού πληθυσμού έναντι της σοβαρής ψυχικής αρρώστιας στην Κύπρο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2011-07-29Συγγραφέας
Πολυνείκη, Άννα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή:
Το στίγμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ψυχικά πάσχοντες, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυνόμενη κατάσταση της υγείας τους. Μειώνει την αυτό-εκτίμησή τους και επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά τους για κοινωνικοποίηση, αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, εργοδότηση ή και απόκτηση στέγης.
Σκοπός:
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι ο εντοπισμός και η καταγραφή της στιγματιστικής στάσης των επαγγελματιών υγείας και του γενικού πληθυσμού στην Κύπρο απέναντι στην ψυχική νόσο, καθώς επίσης, και η διατύπωση εισηγήσεων για την καταπολέμηση του στίγματος και της προκατάληψης για την ψυχική νόσο.
Μέθοδος:
Η μελέτη έγινε σε παγκύπρια κλίμακα και περιελάμβανε 701 Κύπριους πολίτες και 255 επαγγελματίες υγείας, από τους οποίους οι 197 ανήκαν στην ΠΦΥ και οι 58 στη ΔΦΥ. Για τη διερεύνηση της στάσης τους απέναντι στην ψυχική νόσο χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο ASMI, ενώ ένα επιπρόσθετο ερωτηματολόγιο κατέγραψε τα κοινωνικό-οικονομικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά τους.
Αποτελέσματα:
Η έρευνα κατέδειξε ότι ο γενικός πληθυσμός της Κύπρου διατηρεί περισσότερο στιγματιστική στάση απέναντι στην ψυχική νόσο και λιγότερο αισιόδοξη στάση ως προς τις ικανότητες των ψυχικά ασθενών συγκριτικά με τους επαγγελματίες υγείας. Επίσης, οι περισσότεροι Κύπριοι πολίτες αποδεικνύονται αρνητικοί ως προς την ανάγκη αναζήτησης ιατρικής βοήθειας εκ μέρους των ψυχικά πασχόντων σε σχέση με τους επαγγελματίες υγείας, ενώ τόσο οι πολίτες όσο και οι λειτουργοί υγείας πιστεύουν στον ίδιο περίπου βαθμό ότι οι ψυχικά πάσχοντες αισθάνονται ενοχές για την αρρώστια τους.
Συμπέρασμα:
Παρά το γεγονός ότι η στάση των επαγγελματιών υγείας απέναντι στη σοβαρή ψυχική αρρώστια αποδεικνύεται λιγότερη στιγματιστική συγκριτικά με αυτή του γενικού πληθυσμού της Κύπρου, εντούτοις ο στιγματισμός των ψυχικά πασχόντων και η προκατάληψη γύρω από την ψυχική νόσο εξακολουθούν ακόμη να υφίστανται. Για αυτό λοιπόν, προκύπτει επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης του στίγματος της ψυχικής νόσου μέσω συλλογικών και συντονισμένων δράσεων της πολιτείας με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών, την πρόληψη της ψυχικής νόσου, καθώς επίσης, και την φροντίδα, τη στήριξη και την αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών.