Αξιολόγηση της ευπάθειας των Μεσογειακών νησιωτικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή – Το παράδειγμα του οικότοπου προτεραιότητας 3170 στην Κύπρο.
Abstract
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Ακόμα κι αν όλες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σταματήσουν σήμερα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι αισθητές μέχρι την επόμενη χιλιετία. Αυτό σημαίνει ότι τα είδη και τα οικοσυστήματα θα πρέπει από τη μία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη να μπορούν να προσαρμοστούν στις καινούριες συνθήκες. Οι αξιολογήσεις της ευπάθειας των οργανισμών και των οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή θεωρούνται πολύ χρήσιμες καθώς βοηθούν στον εντοπισμό των εύτρωτων σημείων στα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα προσαρμογής.
Ανάμεσα στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν δυσμενώς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συγκαταλέγεται και η περιοχή της Μεσογείου. Από τα οικοσυστήματα που θεωρούνται πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τα νησιωτικά οικοσυστήματα. Αν και τα νησιά της Μεσογείου βρίσκονται σε μια από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, περιοχές στον κόσμο, οι πληροφορίες σχετικά με την ευπάθεια τους είναι ανεπαρκείς.
Η παρούσα διατριβή χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια προσπάθεια ώστε να καταγράφει η ευπάθεια της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων των Μεσογειακών νησιών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε με εκτεταμένη βιβλιογραφική αναζήτηση από επιστημονικές βάσεις δεδομένων, χρησιμοποιώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες που προσφέρει η ανάλυση PRISMA (2020). Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται οι παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για την εκτίμηση της ευπάθειας των οικοτόπων προτεραιότητας των νησιών της Μεσογείου, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα οικότοπου τα μεσογειακά εποχιακά λιμνία της Κύπρου (3170*).
Τα αποτελέσματα της διατριβής αποτελούν την πρώτη προσπάθεια συλλογής πληροφοριών, από τη μέχρι τώρα έρευνα, προκειμένου να καταγραφεί η ευπάθεια των ειδών και των οικοσυστημάτων των μεσογειακών νησιών, στην κλιματική αλλαγή. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για το μετέπειτα σχεδιασμό αξιολογήσεων ευπάθειας καθώς και την λήψη μέτρων προσαρμογής και διατήρησης. Επίσης παρέχονται κατευθυντήριες οδηγίες για την εκτίμηση της ευπάθειας των μεσογειακών εποχιακών λιμνίων, που αν και κατατάσσονται ως οικότοπος προτεραιότητας, είναι ελάχιστα μελετημένα στην Κύπρο.