Show simple item record

dc.contributor.advisorΝτούλα, Μαρία
dc.contributor.authorΤζιακούρη, Χριστιάνα
dc.contributor.otherTziakouri, Christiana
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2023-02-08T10:01:16Z
dc.date.available2023-02-08T10:01:16Z
dc.date.copyright2023-02-07
dc.date.issued2022-11
dc.identifier.otherΔΠΠ/2022/00302el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/5497
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΗ χρήση νερού στην γεωργία καταναλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του διαθέσιμο γλυκού νερού παγκοσμίως με ποσοστά μέχρι το 80% των διαθέσιμων υδατικών πόρων και παρουσιάζει αυξητική τάση με ρυθμό 1,3% ετησίως καθώς η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού δημιουργεί περισσότερες ανάγκες στην παραγωγή τροφίμων. Αυτό έχει ως συνεπακόλουθο διάφορες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τα υδατικά οικοσυστήματα. Η κλιματική αλλαγή επίσης επηρεάζει αρνητικά τα υδατικά οικοσυστήματα μειώνοντας τις διαθέσιμες ποσότητες γλυκού νερού ανά το παγκόσμιο. Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των υδατικών πόρων και ειδικότερα αυτά που αφορούν τα αγροτικά οικοσυστήματα. Η καλύτερη διαχείριση μπορεί να επιτευχθεί με ορθή παρακολούθηση των υδατικών οικοσυστημάτων, όπως έλεγχος ποσοτήτων άρδευσης, ποσοτήτων λιπασμάτων, έλεγχος απορροής και των εισροών στο κάθε ένα από αυτά. Η παρακολούθηση των εισροών νερού στα αγροτικά οικοσυστημάτα μπορεί να επιτευχθεί με το αποτύπωμα νερού. Το αποτύπωμα νερού, μετρά την κατανάλωση νερού ως πόρου καθώς και τη χρήση του για την αραίωση των αποβλήτων. Το αποτύπωμα νερού WF υπολογίζεται ως το άθροισμα τριών επιμέρους αποτυπωμάτων, του πράσινου (WFgreen), του μπλε (WFblue) και του γκρι (WFgrey). Το Πράσινο υδατικό αποτύπωμα είναι το νερό της βροχής που αποθηκεύεται στο έδαφος και χρησιμοποιείται από τα φυτά, το Μπλε υδατικό αποτύπωμα είναι η κατανάλωση επιφανειακών (ποτάμια, λίμνες) ή υπόγειων υδάτων, και το Γκρίζο υδατικό αποτύπωμα είναι ο όγκος του νερού που απαιτείται για να αποφορτίσει τους παραγομένους ρύπους μιας διαδικασίας/ καλλιέργειας. Η Κύπρος χώρα με ημίξηρο κλίμα και περιορισμένους υδάτινους πόρους, έχει ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων της και ειδικότερα αυτούς που χρησιμοποιούνται στην αγροτική ανάπτυξη, καθώς οι κάτοικοι της δραστηριοποιούνται παραδοσιακά με την γεωργία. Ορθή παρακολούθηση στην χρήση των υδάτων στην γεωργική ανάπτυξη θα βοηθήσει στην αειφόρο διαχείριση τους. Η καλλιέργεια της πατάτας στην Κύπρο είναι πολύ διαδεδομένη, και απαιτεί αρκετές ποσότητες νερού άρδευσης. Ο στόχος της παρούσας μελέτης είναι ο προσδιορισμός του αποτυπώματος νερού στην Κύπρο από την καλλιέργεια πατάτας και η σύγκριση των αποτελεσμάτων ανά επαρχία/ παραγωγό/ αρδευτικές μέθοδοι κτλ, ώστε να εντοπιστούν οι δυνατότητες μείωσης του. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του αποτυπώματος νερού στην καλλιέργεια πατάτας συλλέχθηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων παραγωγών οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήματα που τους τέθηκαν σύμφωνα με ερωτηματολόγιο. Τα στοιχεία που συλλεχθήκαν αφορούσαν τις καλλιεργητικές μεθόδους ανά δεκάριο καλλιέργειας όπως ποσότητες νερού άρδευσης ανά μήνα, μέθοδος άρδευσης, λίπανση και απόδοση παραγωγής. Αξιοποιώντας τα δεδομένα αυτά, υπολογίσθηκε το θεωρητικό αποτύπωμα νερού (αυτό που θα χρειαζόταν για την καλλιέργεια πατάτας στην περιοχή τους) και το πραγματικό αποτύπωμα νερού με τα δεδομένα που αναλύθηκαν. Από αυτό, προέκυψε ότι στους περισσότερους παραγωγούς υπάρχει περιθώριο μείωσης του αποτυπώματος νερού, αν εφαρμόσουν πιο βέλτιστες καλλιεργητικές μεθόδους όπως κατά το δυνατόν ορθότερη επιλογή περιοχής καλλιέργειας, επιστημονικός προγραμματισμός άρδευσης και πιο στοχευμένη ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού λίπανση. Συμπερασματικά, ο υπολογισμός του αποτυπώματος νερού είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση της χρήσης των υδάτινων πόρων στις καλλιέργειες. Η καλλιέργεια πατάτας στην Κύπρο θα μπορούσε να γίνει πιο βιώσιμη οικονομικά και περιβαλλοντικά με την μείωση του υδατικού αποτυπώματος.el_GR
dc.format.extent89 σ. ; 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΚλιματική αλλαγήel_GR
dc.subjectClimate changeel_GR
dc.subjectΥδάτινοι πόροι -- Καλλιέργεια πατάταςel_GR
dc.subjectWater resources -- Potato cultivationel_GR
dc.titleΥπολογισμός αποτυπώματος νερού στην καλλιέργεια πατάτας στην Κύπρο και προτάσεις μέτρων μείωσηςel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractWater use in agriculture is the largest consumer of available fresh water worldwide with percentages that reach up to 80%, and shows an increase up to 1.3% per year, since global population growth creates more needs for food production. This entails various environmental, social and economic impacts that deal with aquatic ecosystems. Climate change has also a negative effect in aquatic ecosystems by reducing the availability of freshwater worldwide. All this creates the need for more sustainable use of water resources and especially those related to agricultural ecosystems. This can be achieved by proper monitoring of aquatic ecosystems such as control of irrigation quantities, fertilizer quantities, runoff control and flows to each of them. Monitoring of water flows in agricultural ecosystems can be achieved by water footprint. The water footprint is an indicator that measures the consumption of direct and indirect fresh water use. The WF water footprint consists by three components, Green (WFgreen), Blue (WFblue) and Grey (WFgrey). The green water footprint is the rainwater stored in the soil and used by plants, the Blue water footprint is the consumption of surface water (rivers, lakes) or groundwater, and the Gray water footprint is the volume of water required to assimilate the load of pollutants of a process / crop. Cyprus, is a country with semi-arid climate and limited water resources, that needs better management of its water resources, especially those used in rural development, as its inhabitants are traditionally active in agriculture. Proper monitoring of water use in agricultural development will help to manage them sustainably. Potato cultivation in Cyprus is very widespread and requires several quantities of irrigated water. The aim of this study is to determine the water footprint from potato cultivation in Cyprus, and to compare the results in cultivation areas/ producer / irrigation methods, etc., in order to reduce it. The data used to calculate the water footprint on the potato crop was collected through personal interviews with the producers who answered questions, according to a questionnaire. The data collected involved cultivation methods per crop, such as water use, irrigation method, fertilization and production yield. The theoretical water footprint (the ideal water use for the cultivation of potatoes in their area) and the actual water footprint were calculated. As a result most producers could reduce the water footprint by using more optimal cultivation methods such as the most proper selection of the growing area, scientific irrigation planning and more targeted fertilization depending on the needs of the plant. In conclusion, the calculation of the water footprint is an important tool for assessing the use of water resources in crops. Potato cultivation in Cyprus could become more economically and environmentally sustainable by reducing the water footprint.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record