Η τεχνολογία Blockchain στο χώρο πληροφοριακών συστημάτων στην υγεία: Διαθεσιμότητα και ασφάλεια δεδομένων. Βιβλιογραφική ανασκόπηση.
Abstract
Εισαγωγή: Η τεχνολογία Blockchain έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της Πληροφορικής και των τεχνολογικών επικοινωνιών (ICT) και η χρήση της αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον και η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας έχει κυρίως οδηγηθεί από την τεράστια αύξηση της αξίας των κρυπτονομισμάτων και των μεγάλων επενδύσεων των επιχειρηματικών κεφαλαίων σε νεοσύστατες εταιρείες blockchain. Το σκεπτικό για τη χρήση της τεχνολογίας blockchain στο χώρο της υγείας είναι το γεγονός ότι η διατήρηση ενός πληροφοριακού συστήματος της υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων αλλά δεν περιορίζεται στην εκτέλεση υπηρεσιών αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας, την ύπαρξη μηχανισμών ανάκτησης και τη διασφάλιση ενημερωμένων πεδίων.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής διατριβής είναι η διερεύνηση των νεότερων επιστημονικών δεδομένων όσο αφορά τη τεχνολογία blockchain στο χώρο της υγείας.
Υλικό και Μέθοδος: Διεξάχθηκε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία στις βάσεις δεδομένων PubMed, στη Science Direct και στη Google Scholar. Έπειτα από αξιολόγηση των μελετών, 21 μελέτες είχαν κριθεί κατάλληλες και συμπεριλήφθησαν στην παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση.
Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των μελετών σχετικά με την χρήση και εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στους χώρους της υγειονομικής περίθαλψης επικεντρώθηκε στη διαχείριση των Ηλεκτρονικών Ιατρικών Αρχείων (Electronic Medical Record – EMR), στην βιοϊατρική έρευνα και εκπαίδευση, στην παρακολούθηση των ασθενών που ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές, στις φαρμακευτικές αλυσίδες εφοδιασμού και στις αξιώσεις των ασφαλιστικών απαιτήσεων. Οι κύριοι λόγοι για την χρήση της τεχνολογίας blockchain στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ήταν: η ακεραιότητα δεδομένων, έλεγχος πρόσβασης, καταγραφή δεδομένων, αποθήκευση νέων δεδομένων και την μη αποποίηση / άρνηση των δεδομένων.
Συμπεράσματα: Η τεχνολογία blockchain έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει και να μεταμορφώσει τις βιομηχανίες υγειονομικής περίθαλψης επιφέροντας σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια των δεδομένων, τη διαχείριση του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης και το κόστος. Ωστόσο, η ενοποίηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης με το blockchain δημιουργεί ορισμένες τεχνικές προκλήσεις, όπως η ανωριμότητα του blockchain, η επεκτασιμότητα, η διαλειτουργικότητα, τα ανεξάρτητα έργα, η δύσκολη ενσωμάτωση με τα υπάρχοντα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η πολυπλοκότητα και η έλλειψη ταλέντου του blockchain, που πρέπει να αντιμετωπιστεί.