dc.description.abstract | Αντικείμενο της παρούσας διατριβής αποτελεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων. Η μελέτη αυτή διερευνά την Ηλεκτρονική Υγεία και τις εφαρμογές της στα υγειονομικά συστήματα.
Αναλύοντας τη δομή της εργασίας, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, στην αναγκαιότητα της χρήσης του τόσο για τους χρήστες όσο και για τους επαγγελματίες υγείας.
Ακολουθώντας, στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται η έλλειψη νομοθεσίας που αφορά την Ηλεκτρονική Υγεία στη Κύπρο, την έλλειψη διαλειτουργικότητας και των κωδικοποιήσεων.
Στη συνέχεια, το τρίτο κεφάλαιο αναλύει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Νοσοκομείου. Αναφέρονται οι βασικές προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Νοσοκομείου, τα Τμήματα των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείων και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ακόμη επισημαίνονται τα πλεονεκτήματα, η σημαντικότητα, η αρχιτεκτονική και τα χαρακτηριστικά των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείων.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση των υποσυστημάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Νοσοκομείου. Πιο αναλυτικά δίνονται τα υποσυστήματα του διαχειριστικού και οικονομικού υποσυστήματος, του ιατρικού υποσυστήματος, του εργαστηριακού υποσυστήματος, του διοικητικού υποσυστήματος και τα ηλεκτρονικά συστήματα υγείας.
Έπειτα, το πέμπτο κεφάλαιο, αφορά την ανάλυση του Ηλεκτρονικού Φακέλου του ασθενή. Γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή και δίνεται ο ορισμός του Ιατρικού Φακέλου. Αντίστοιχα αναλύονται τα επίπεδα αυτοματοποίησης του ιατρικού φακέλου και οι τύποι των δεδομένων του. Αναπτύσσονται τα χαρακτηριστικά του Ηλεκτρονικού Φακέλου του Ασθενούς και δίνονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης του. Τελειώνοντας το κεφάλαιο, μελετούνται τα θέματα ασφάλειας και αξιοπιστίας των δεδομένων του Ηλεκτρονικού Φακέλου του Ασθενούς.
Κατόπιν, το έκτο κεφάλαιο, είναι η ανάλυση των εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Υγείας. Αρχίζει δίνοντας τον ορισμό και την Ιστορική αναδρομή της και συνεχίζει με την ανάλυση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναπτύσσεται η Διασυνοριακή περίθαλψη και οι εφαρμογές της Ηλεκτρονικής Υγείας, όπως είναι η Κινητή Υγεία – mHealth, τα Big data analytics (Δεδομένα μεγάλης κλίμακας) και η Έξυπνη Κάρτα Υγείας. Στο τέλος, εξετάζεται η επικοινωνία μεταξύ όλων των κρατών μέσω των συστημάτων.
Το έβδομο κεφάλαιο αφορά την Διαλειτουργικότητα, τις Κωδικοποιήσεις και τα Πρότυπα. Αναφέρονται τα επίπεδα Διαλειτουργικότητας και τα οφέλη που προέρχονται από αυτήν. Μετέπειτα, στις κωδικοποιήσεις και στα πρότυπα καθορίζονται τα εμπόδια στην εφαρμογή τους και επισημαίνονται οι σημαντικότερες και ευρέως αποδεκτές τυποποιήσεις όπως είναι το ICD, το SNOMED CT, το DRG, το HL7, το DICOM και τέλος το LOINC. Στους οργανισμούς τυποποίησης ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας επιλέγονται ο EDQM και ο CEN / TC 251 για αναφορά.
Κύριο μέλημα στο όγδοο κεφάλαιο είναι τα Εθνικά Συστήματα Υγείας σε διάφορες χώρες. Για αυτόν τον σκοπό αναλύονται τα Εθνικά Σύστημα Υγείας της Εσθονίας, της Σουηδίας, της Μάλτας, της Γερμανίας, της Κροατίας, της Ελλάδα και τελειώνοντας της Κύπρου.
Εν κατακλείδι, στο τελευταίο κεφάλαιο καταγράφονται τα σχόλια, τα συμπεράσματα και ο επίλογος της διατριβής. | el_GR |