Η εκπαίδευση στις επιχειρήσεις. Η συμβολή της στην αποδοτικότητα των εργαζομένων και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τους οργανισμούς. Η περίπτωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματεύεται το θέμα της εκπαίδευσης του Ανθρώπινου Δυναμικού, έχοντας ως δεδομένο ότι αποτελεί καίρια λειτουργία της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων. Έγινε προσπάθεια να αποσαφηνιστεί ο ορισμός της εκπαίδευσης, να διαφανούν τα χαρακτηριστικά μιας αποτελεσματικής εκπαίδευσης, τα στάδια και οι στόχοι της. Στο ίδιο πλαίσιο διερευνήθηκαν οι διάφορες μέθοδοι εκπαίδευσης και έγινε αναφορά στα οφέλη που προκύπτουν από την εκπαίδευση, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πως όλα αυτά υποβοηθούν την όλη διαδικασία εκπόνησης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.
Ο στόχος της διατριβής είναι σε πρώτο επίπεδο, να εντοπιστούν οι μέθοδοι εκπαίδευσης που εφαρμόζονται στον Κυπριακό Τραπεζικό Τομέα και πόσο αποτελεσματικές θεωρούνται από το προσωπικό. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, εξετάζονται τα οφέλη που προκύπτουν από την εκπαίδευση σε επίπεδο οργανισμού και εργαζομένων. Το τρίτο επίπεδο αφορά στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης που παρέχεται στο προσωπικό, εάν γίνεται ο διαχωρισμός και αν ναι πως επιτυγχάνεται. Σε τέταρτο επίπεδο, εξετάζεται κατά πόσο εφαρμόζεται κάποιο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και αν ναι ποια η χρησιμότητά του.
Στο θεωρητικό μέρος της μεταπτυχιακής διατριβής γίνεται παρουσίαση των θεωριών που έχουν αναπτυχθεί διαχρονικά από διάφορους μελετητές του συγκεκριμένου θέματος, κατόπιν εκτενούς βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Το θεωρητικό μέρος εστιάζει κυρίως στα ερευνητικά ερωτήματα των μεθόδων, οφελών, περιεχομένου και αξιολόγησης της εκπαίδευσης και επιχειρείται διασύνδεση του με τα αποτελέσματα της πρωτογενούς ποσοτικής έρευνας, η οποία διεξήχθη στα πλαίσια της διατριβής, μέσω διανομής ερωτηματολογίων σε εργαζομένους του Τομέα των Τραπεζών στην Κύπρο.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαφάνηκε η σημαντικότητα της αποτελεσματικής εκπαίδευσης, η οποία επιτυγχάνεται με το κατάλληλο περιεχόμενο και την εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου ανάλογα με τις ανάγκες και το σκοπό της κάθε περίπτωσης. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη της εκπαίδευσης είναι πολλά τόσο σε επίπεδο εργαζομένων όσο και σε επίπεδο Τραπεζών, καθώς επίσης ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο πέτυχε ένα πρόγραμμα τους σκοπούς για τους οποίους καταρτίστηκε.