Η πολιτική τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων στην Κύπρο συγκριτικά με την Ευρώπη
Abstract
Εισαγωγή: Στις χώρες της Ευρώπης, οι τιμές στα γενόσημα φάρμακα ποικίλουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμολόγηση τους είναι αρμοδιότητα της κάθε χώρας ξεχωριστά. Στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ το 2014, επισημάνθηκαν ως βασικά ζητήματα οι υψηλές τιμές στα φάρμακα, η ελλιπής χρήση γενοσήμων φαρμάκων και οι υψηλές δαπάνες από ίδιες πληρωμές.
Σκοπός: Η μεταπτυχιακή διατριβή ασχολείται με τις πολιτικές τιμολόγησης των γενοσήμων που εφαρμόζονται στην Κύπρο και στην Ευρώπη και πως αυτές επιδρούν στις τιμές τους. Επίσης, διερευνάται εάν οι λιανικές τιμές των γενοσήμων φαρμάκων της Κύπρου είναι υψηλές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μεθοδολογία: Στο πρώτο μέρος της έρευνας γίνεται συστηματική ανασκόπηση στη βάση δεδομένων PubMed για τις πολιτικές τιμολόγησης των γενοσήμων φαρμάκων στην Ευρώπη, για τα τελευταία 10 χρόνια. Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, γίνεται σύγκριση των λιανικών τιμών 11 γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων 10 ευρωπαϊκών χωρών αναφοράς, με τις αντίστοιχες τιμές στην Κύπρο.
Αποτελέσματα: Με βάση τα αποτελέσματα της συστηματικής ανασκόπησης παρατηρείται ότι, σε όλα τα άρθρα η πολιτική τιμολόγησης των γενοσήμων φαρμάκων που εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρώπης είναι το σύστημα τιμών αναφοράς. Σχεδόν σε όλες τις μελέτες, παρατηρείται ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής τιμολόγησης σχετίζεται με μείωση στις τιμές των φαρμάκων, με μείωση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης και με μείωση των συμπληρωμών που καταβάλουν οι ασθενείς. Παρόλα αυτά, σε κάποιες χώρες παρατηρείται μη επιτυχής εφαρμογή του συστήματος τιμών αναφοράς. Από την έρευνα για τις λιανικές τιμές των γενοσήμων σκευασμάτων, παρατηρείται ότι σε όλες τις περιπτώσεις σύγκρισης η λιανική τιμή στην Κύπρο ήταν υψηλότερη από τη μέση τιμή των 10 ευρωπαϊκών χωρών αναφοράς.
Συζήτηση - Συμπεράσματα: Οι λιανικές τιμές των γενοσήμων σκευασμάτων στην κυπριακή φαρμακευτική αγορά χρήζουν σημαντικής βελτίωσης. Στα πλαίσια της οργάνωσης του ΓεΣΥ, προκύπτει η ευκαιρία έτσι ώστε οι αρμόδιοι της πολιτικής υγείας να ασχοληθούν με τη βελτίωση της πολιτικής τιμολόγησης και τη μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων που κυκλοφορούν στη φαρμακευτική αγορά της χώρας.