Η πορεία από την παγκόσμια οικονομική κρίση μέχρι την επιβολή περιοριστικών μέτρων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Capital controls: Συνέπειες & διαχείριση
Abstract
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας έφτασαν να επηρεάσουν ακόμη και την Ελλάδα και οδήγησαν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εγχώριο οικονομικό τοπίο.
Η φούσκα της αγοράς στέγης στην Αμερική, η προβλεπόμενη επιδείνωση ολόκληρου του Αμερικάνικου τραπεζικού συστήματος με κορωνίδα την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχαν σαν αποτέλεσμα αλυσιδωτές επιπτώσεις που επηρέασαν στις αρχές του 2010 το μέχρι τότε καλώς προστατευμένο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.
Απο το 2010 που ξεκίνησε η ύφεση μέχρι και σήμερα η χώρα και ιδιαίτερα το οικονομικό της γίγνεσθαι πέρασε από πολλά στάδια και καταστρώθηκαν αρκετά σχέδια διάσωσής της από τις συνέπειες της κρίσης. Στο πρόσφατο παρελθόν, η χώρα μας φλέρταρε καθημερινά με το σενάριο της χρεοκοπίας της και η ενδεχόμενη έξοδός της από την ζώνη του € αποτελούσε το πρώτο θέμα τόσο στους ειδησεογραφικούς όσο και στους πολιτικο-οικονομικούς κύκλους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η συγκεκριμένη μελέτη επιχειρεί ενδελεχή ανάλυση όλων των επιπτώσεων και της πορείας της Κρίσης από την Αμερική στην Ελληνική Πραγματικότητα.
Τέλος, εκτενής είναι η αναφορά στην θέσπιση του μέτρου που περιορίζει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και μετρητών, ως μέτρου θωράκισης και προστασίας των εγχώριων τραπεζών από περαιτέρω επιδείνωση. Η εφαρμογή του για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο εγείρει το ενδιαφέρον για πρόσθετη ανάλυση, ενός θέματος για το οποίο υπάρχει ακόμα και ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του, βιβλιογραφικό κενό σε σχέση με τον ακριβή ορισμό του, το σκοπό για τον οποίο επιβάλλεται στις αδύναμες οικονομίες και τους εναλλακτικούς τρόπους που υιοθετούνται ώστε να επηρεαστούν κατά το δυνατόν λιγότερο οι συναλλακτικές συνήθειες.
Η εμπειρική προσέγγιση στο τέλος της έρευνας βοηθά σημαντικά στην αποτύπωση των συνεπειών και στην διαχείριση των επιπτώσεων τόσο της κρίσης όσο και των ,γνωστών μας πλέον, capital controls.