Show simple item record

dc.contributor.advisorΓαλάνης, Πέτρος
dc.contributor.authorΚριαρή, Αναστασία
dc.contributor.otherKriari, Anastasia
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2016-04-15
dc.date.accessioned2016-04-15T07:25:16Z
dc.date.available2016-04-15T07:25:16Z
dc.date.copyright2016-02
dc.date.issued2016-04-15
dc.identifier.otherΠΥΣΣ/2016/00046el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/2330
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΕισαγωγή: Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ένα μείζον ζήτημα για τη δημόσια υγεία, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε ασθενείς όσο και σε επαγγελματίες υγείας, ενώ παράλληλα αποτελούν και μία επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Σκοπός: Η διερεύνηση του επιπέδου των γνώσεων και στάσεων των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις σε δευτεροβάθμιο γενικό νοσοκομείο. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική μελέτη με δείγμα ευκολίας. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση των ερωτηματολογίων Questionnaires for Healthcare-Associated Infections και Perception Survey for Healthcare Workers. Οι ανεξάρτητες μεταβλητές ήταν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των επαγγελματιών υγείας, ενώ οι εξαρτημένες ήταν (α) οι βαθμολογίες γνώσεων, (β) η κλινική πρακτική των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με την υγιεινή των χεριών και (γ) η κλινική πρακτική των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με τις λοιμώξεις. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο IBM SPSS 21.0. Αποτελέσματα: Ο μελετώμενος πληθυσμός ήταν 150 επαγγελματίες υγείας και το ποσοστό απόκρισης ήταν 71,3% (107/150). Η μέση συνολική βαθμολογία γνώσεων ήταν 61% (62,2% για το ιατρικό, 60,6% για το νοσηλευτικό και 60% για το παραϊατρικό προσωπικό). Οι συμμετέχοντες σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία για τις συνθήκες απομόνωσης (89,5%) ενώ τη χαμηλότερη για την υγιεινή των χεριών (12,9%). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πολυμεταβλητής ανάλυσης για τις βαθμολογίες γνώσεων, το ιατρικό προσωπικό είχε μεγαλύτερη βαθμολογία βασικών εννοιών σε σχέση με το παραϊατρικό (p=0,017), το παραϊατρικό προσωπικό είχε μεγαλύτερη βαθμολογία για την πηγή των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε σχέση με το νοσηλευτικό (p=0,004), ενώ δε βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές σχέσεις ανάμεσα στα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τη συνολική βαθμολογία γνώσεων. Η μέση συνολική βαθμολογία γνώσεων ήταν μεγαλύτερη για τους επαγγελματίες υγείας που έπλεναν τα χέρια τους πριν και μετά την εξέταση ασθενών (p=0,047) και μεγαλύτερη σε αυτούς που έπλεναν τα χέρια τους μετά την αφαίρεση γαντιών σε σχέση με αυτούς που δεν τα έπλεναν (p<0,001). Επιπλέον, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό χρησιμοποιούσαν συχνότερα αλκοολούχο διάλυμα για την υγιεινή των χεριών ως μέθοδο ρουτίνας και θεωρούσαν την υγιεινή των χεριών ως την σημαντικότερη παράμετρο για την υγεία των ασθενών σε σχέση με το παραϊατρικό προσωπικό (p=0,05 και p=0,014 αντίστοιχα). Συμπεράσματα: Η υιοθέτηση ολοκληρωμένων πολιτικών για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας και στον περιορισμό της δαπάνης για την υγειονομική περίθαλψη.el_GR
dc.format.extent122 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΝοσοκομειακές λοιμώξειςel_GR
dc.subjectNosocomial infectionsel_GR
dc.subjectΕπαγγελματίες υγείαςel_GR
dc.subjectHealthcare professionalsel_GR
dc.subjectΕπαγγελματίες υγείας -- Λοιμώξειςel_GR
dc.subjectHealthcare professionals -- Infectionsel_GR
dc.subjectΕπαγγελματική έκθεσηel_GR
dc.subjectOccupational exposureel_GR
dc.titleΔιερεύνηση του επιπέδου γνώσεων και στάσεων των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις σε δευτεροβάθμιο γενικό νοσοκομείοel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractIntroduction: Nosocomial infections are a major issue for public health, with negative consequences for both patients and healthcare professionals, whilst also constitute an additional economic burden on health care systems worldwide. Aim: To investigate healthcare professionals’ knowledge and attitude towards nosocomial infections in a secondary regional hospital. Methods: A cross-sectional study was conducted and a convenience sampling method was used. The data collection was based on the use of Questionnaires for Healthcare-Associated Infections and Perception Survey for Healthcare Workers. Independent variables were healthcare professionals’ demographic data, while dependent variables were the following: (a) knowledge scores, (b) clinical practice of healthcare professionals regarding hand hygiene; and (c) clinical practice of healthcare professionals regarding the infections. Data analysis was performed with statistical package IBM SPSS 21.0. Results: Study population included 150 healthcare professionals and response rate was 71.3% (107/150). The mean overall score of nosocomial infections knowledge was 61% (62.2% for physicians, 60.6% for nurses and 60% for paramedics). The respondents received high scores in isolation precautions (89.5%) but low scores in hand hygiene (12.9%). According to multivariate analysis for knowledge scores, the physicians were better than paramedics in nosocomial infections’ core concept (p=0.017), the paramedics were better than nurses in nosocomial infections’ source (p=0.004), while no significant differences in demographic characteristics related to total score of knowledge were found. The mean overall knowledge score was higher for healthcare professionals who washed their hands before and after examining patients (p=0.047) and for those who washed their hands after taking off their gloves (p<0.001) compared with those who did not. Also, physicians and nurses routinely use an alcohol-based handrub for hand hygiene more often and thought hand hygiene as the most important parameter for patients' health, compared with paramedics (p=0.05 and p=0.014 respectively). Conclusions: Integrated policies being adopted to reduce the incidence of nosocomial infections could improve in a great way the quality of care and decrease economic cost on health care.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record