Νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη: Παγκόσμιες πολιτικές χάραξης και προϋποθέσεις πιστοποίησης δημόσιου νοσοκομείου. Η περίπτωση του Γ.Ν.Α. "Αλεξάνδρα"
Abstract
Η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εισήγαγαν και προσπαθούν να καθιερώσουν από το 1991, την πρωτοβουλία των νοσοκομείων «φιλικά προς τα βρέφη». Στόχος των νοσοκομείων «φιλικά προς τα βρέφη» είναι η επίτευξη υψηλών ποσοστών υιοθέτησης και ορθής εφαρμογής του μητρικού θηλασμού. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει εάν ένα νοσηλευτικό ίδρυμα ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να θεωρηθεί «φιλικό προς τα βρέφη» και να διαπιστώσει τις δυνατότητες εξέλιξής του.
Η έρευνα διεξήχθη σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας και περιλάμβανε μητέρες 20 έως 45 ετών. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα με ερωτηματολόγια που παραδόθηκαν στις μητέρες, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκε έντυπο και στο προσωπικό ώστε να καταγραφούν στοιχεία για την εκπαίδευσή του. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων ήταν απλή στατιστική.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 90% των ερωτηθέντων μητέρων επέλεξε το μητρικό θηλασμό ως τρόπο διατροφής για τα νεογνά, ενώ το 10% τη σίτιση με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος. Βέβαια από το 90% των γυναικών που επέλεξε το μητρικό θηλασμό, το 57,77% χρησιμοποίησε συγχρόνως και υποκατάστατα μητρικού γάλακτος. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το 72,77% των θηλαζουσών μητέρων απάντησε ότι δέχτηκε βοήθεια από το προσωπικό για το μητρικό θηλασμό. Επιπρόσθετα το 77,66% είχαν τα παιδιά μαζί τους καθ’όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των θηλαζουσών γυναικών, το 80%, δέχτηκε οδηγίες από το προσωπικό κατά την έξοδό του από το μαιευτήριο. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το νοσοκομείο δε διαθέτει γραπτή πολιτική σχετικά με την προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι στο 67,77% των θηλαζουσών μητέρων δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για υποκατάστατα μητρικού γάλακτος. Τέλος το ποσοστό εκπαίδευσης του προσωπικού σε ζητήματα θηλασμού είναι χαμηλό και δεν υπερβαίνει το 27,67%.
5
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαπιστώνεται ότι η διάθεση του προσωπικού να βοηθήσει και να ενημερώσει σχετικά με το θηλασμό, είναι αρκετά μεγάλη, ωστόσο η εκπαίδευσή του κρίνεται ανεπαρκής. Επίσης η απουσία γραπτής πολιτικής και η μη συμμόρφωση με τις αρχές του διεθνούς κώδικα εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή του μητρικού θηλασμού. Κάθε νοσοκομείο που επιθυμεί να πιστοποιηθεί ως «φιλικό προς τα βρέφη», είναι ανάγκη να αξιολογήσει τις δυνατότητές του και να ακολουθήσει τα δέκα βήματα για τον επιτυχή μητρικό θηλασμό.