Ο βαθμός συμμόρφωσης ιατρών και ασθενών με στεφανιαία νόσο, στην Κύπρο, και ο βαθμός επίτευξης των στόχων της δευτερογενούς πρόληψης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2011-07-28Συγγραφέας
Πάτσαλου, Μαρία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση α) του βαθμού συμμόρφωσης ιατρών στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και β) της συμμόρφωσης ασθενών στις οδηγίες των ιατρών τους, στην δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου στην Κύπρο.
Η μελέτη ήταν αναδρομική και προοπτική, συμπεριέλαβε 115 ασθενείς που εισήχθηκαν στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με έμφραγμα μυοκαρδίου ή στεφανιαίο επεισόδιο κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2008. Όλοι οι ασθενείς αγγειογραφήθηκαν και αναλόγως ευρημάτων υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική ή εγχείρηση by pass. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν σε δυο επισκέψεις, στο δίμηνο και στο εξάμηνο, μετά το εξιτήριό τους. Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν οι φάκελοι των ασθενών, δομημένο ερωτηματολόγιο και τηλεφωνική επικοινωνία με τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και αναφορικά με την συμμόρφωση των γιατρών σε σχέση με την επίτευξη των στόχων της δευτερογενούς πρόληψης και την φαρμακευτική αγωγή, στην εξάμηνη παρακολούθηση οι γιατροί είχαν πετύχει τους στόχους σε ικανοποιητικό επίπεδο αφού επιτεύχθηκαν οι στόχοι για τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου στο εξάμηνο. Η φαρμακευτική αγωγή που δόθηκε, συμπεριλάμβανε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων που συστήνονται στη δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και σε ψηλά ποσοστά. Οι ασθενείς στο σύνολο τους είχαν καλή έκβαση στην περίθαλψη τους, αφού η μεγάλη πλειοψηφία είχε ομαλή πορεία, το 10% είχε επανεισαγωγή και το 2% είχε πεθάνει.
Αναφορικά με την συμμόρφωση των ασθενών φάνηκε πως δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής τους, σχετίζεται όμως με το μορφωτικό τους επίπεδο, την ηλικία και το φύλο τους, αλλά και τα χρόνια υπηρεσίας του γιατρού. Σε σχέση με το φύλο του ασθενή υπερτερούν οι γυναίκες ασθενείς αφού είχαν καλύτερη επίτευξη των στόχων σε μερικές παράμερους που εξετάστηκαν. Οι ασθενείς με χαμηλότερη μόρφωση είχαν καλύτερη συμμόρφωση. Επίσης καλύτερη συμμόρφωση είχαν οι ασθενείς που παρακολουθούνταν από γυναίκες γιατρούς και γιατρούς με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας. Χρειάζονται βελτιώσεις στην καλύτερη καταγραφή των ιατρικών αρχείων, εκ μέρους των γιατρών, γιατί υπήρχαν ελλιπή στοιχεία στους φακέλους των ασθενών, στην καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη και στη μείωση του καπνίσματος. Επίσης πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών.