Συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ανάλυση της πρότυπης σειράς iso 9001 – Επιρροή τους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Μελέτη εφαρμογής σε τοπική εταιρεία πώλησης και συντήρησης πυροσβεστήρων
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2023-12Συγγραφέας
Σαββίδη, Χαρίκλεια
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Το αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αφορά την μελέτη της ποιότητας, των Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας και την εφαρμογή τους στις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιλέχθηκε να εξεταστεί μια τοπική μικρή επιχείρηση συντήρησης και πώλησης πυροσβεστήρων με σκοπό να διερευνηθεί η αναγκαιότητα εφαρμογής προτύπων και η εξασφάλιση σχετικών πιστοποιήσεων. Μέσω της έρευνας αυτής εξετάζεται επίσης η επιρροή της ισχύουσας νομοθεσίας στην εξέλιξη των μικρομεσαίων αυτών επιχειρήσεων.
Αρχικά, διεξάγεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που αναλύει και παρουσιάζει την έννοια της ποιότητας και των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας. Κατηγοριοποιούνται τα διάφορα συστήματα ποιότητας και εξετάζεται η εφαρμογή και η χρησιμότητά τους στις κυπριακές επιχειρήσεις. Το κεφάλαιο αυτό ολοκληρώνεται με την παρουσίαση διαφόρων εργαλείων στρατηγικού σχεδιασμού, μερικά από τα οποία εφαρμόζονται για τη μελέτη της υπό εξέταση εταιρείας.
Στη συνέχεια αναλύεται και περιγράφεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση της έρευνας αυτής. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται το είδος της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, ο πληθυσμός της έρευνας και το είδος της. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στον χρονοδιάγραμμα και στο σχεδιασμό που υιοθετήθηκε για την υλοποίηση της έρευνας αυτής ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και οι σχετικές αδυναμίες που προέκυψαν. Αναπόσπαστο τμήμα του κεφαλαίου αυτού αποτελούν τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της επιχείρησης που μελετάται. Παρουσιάζονται επίσης τα έντυπα αξιολόγησης και οι σχετικοί πίνακες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπροσωπικών συνεντεύξεων με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης.
Έπειτα παρέχεται μία σύντομη περιγραφή της επιχείρησης που μελετάται και της ισχύουσας νομοθεσίας στον τομέα της εξειδίκευσής της. Επιπρόσθετα αναλύονται τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από τις διαπροσωπικές συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Συμπληρωματικά παρουσιάζονται τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την εφαρμογή των στρατηγικών εργαλείων αξιολόγησης, μέσω των μεθόδων ανάλυσης SWOT και PORTER.
Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα βάσει των ερευνητικών ερωτημάτων που αναλύθηκαν στον πρώτο κεφάλαιο της έρευνας και γίνεται μια προσπάθεια εξαγωγής γενικευμένων συμπερασμάτων σχετικά με τη σημασία της εφαρμογής προτύπων στις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.