Το ημερολόγιο της μεθόδου «body/word performance writing» του Χρήστου Πολυμενάκου στη διδασκαλία και εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2023-05Συγγραφέας
Στυλιανού, Στέλλα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα διατριβή αφορά στην πειραματική εφαρμογή της μεθόδου «body/word performance writing» του Χρήστου Πολυμενάκου στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Β΄ Γυμνασίου σε σχολείο της Πάφου. Η πρακτική εφαρμογή με τη μέθοδο της έρευνας – δράσης έλαβε χώρα στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο για πρώτη φορά και κυρίως σχετιζόταν με τη διατήρηση και ενημέρωση ημερολογίου από μερίδα μαθητών/τριών ενός συγκεκριμένου τμήματος. Η εφαρμογή του εργαλείου τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Ιανουαρίου του παρελθόντος διδακτικού έτους και διήρκησε μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου περιλαμβάνοντας οκτώ συναπτές διδακτικές περιόδους. Στο εν λόγω ημερολόγιο οι μαθητές κλήθηκαν να ακολουθήσουν συγκεκριμένη δομή και διαδικασία η οποία αφορούσε στο περιεχόμενο της εκάστοτε διδακτικής ώρας και στην κριτική της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων, ώστε να ελεγχθεί η επίτευξη των προηγηθέντων στόχων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της διδάσκουσας και τους μαθητές/τριες και η οριοθέτηση νέων στα πλαίσια των αντιληπτικών αναγκών των μαθητών.
Το ημερολόγιο, από αρχαιοτάτων χρόνων, αναδεικνύεται σε σημαντικό εργαλείο για την ανθρώπινη ψυχολογία και την επιθυμία του ανθρώπου να αποτυπώσει τις εμπειρίες του. Ως εργαλείο καταγραφής χρονικών σημείων της ζωής, το ημερολόγιο έχει εκδηλώσει την αξία του κατά τη διάρκεια των αιώνων, όπου έχουν δημιουργηθεί ποικίλα είδη ημερολογίων. Οι επιστημονικοί όροι και προσεγγίσεις, όπως η ψυχολογία και η λογοτεχνία, έχουν εξελιχθεί με τον χρόνο και έχουν αναγνωρίσει τη συμβολή του ημερολογίου, αποδίδοντάς του τόσο ερευνητική όσο και εκπαιδευτική αξία.
Μελέτες για τη χρήση του ημερολογίου ως εναλλακτική μέθοδο διδασκαλίας έχουν διεξαχθεί σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και άλλων. Μερικά παραδείγματα μελετών και ερευνών που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τη χρήση του ημερολογίου ως εναλλακτική μέθοδο διδασκαλίας είναι, «Διαδικασίες, στρατηγικές και τεχνικές για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών: μια προτεινόμενη μεθοδολογία» από τη Σ., Αυγητίδου (2016) «Journal writing in mathematics: effects on reflective practice and mathematics achievement" by D. D. Tarr and R. C. Reys (2006),Diary Keepingin Writing Education των Betul Keray Dincel, Hilmi Savur (2018).
Αυτές οι μελέτες αναφέρονται σε διαφορετικά επίπεδα και αντικείμενα διδασκαλίας, αλλά κοινό τους είναι ότι εξετάζουν τη χρήση του ημερολογίου ως εργαλείο διδασκαλίας που αξιοποιείται για την ανάπτυξη προφορικής και γραπτής έκφρασης, εκμάθηση νέων γνώσεων και κριτικής σκέψης.