H συμβολή του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO14001) σε βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών στην στρατηγική της κυκλικής οικονομίας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2023-05Συγγραφέας
Κούμαλλου, Κατερίνα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα διατριβή, στόχο έχει την καταγραφή της λειτουργίας, της βιομηχανίας δομικών μεταλλικών κατασκευών (ΔΜΚ). Οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες, οι διεργασίες για την κατασκευή ενός δομικού μεταλλικού σκελετού στο χώρο της βιομηχανίας, τα είδη και οι ποσότητες των αποβλήτων που παράγονται και ο τρόπος διαχείρισης τους στη συνέχεια. Επίσης, η διερεύνηση του κατά πόσο εφαρμόζεται το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO14001 στη βιομηχανία ΔΜΚ, αποσκοπώντας την ομαλή μετάβαση τους στο μοντέλο της κυκλική οικονομίας (ΚΟ).
Αρχικά πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση άρθρων, τα οποία αφορούσαν τη παραγωγή δομικού χάλυβα και τη χρήση του στη βιομηχανία δομικών μεταλλικών κατασκευών, το περιβαλλοντικό σύστημα ISO14001, το μοντέλο ΚΟ και βιομηχανικής συμβίωσης (ΒΣ).
Έπειτα αναζητήθηκαν εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο τομέα των ΔΜΚ, μέσω του Συνδέσμου Μεταλλουργιών Βιομηχανιών Κύπρου (ΣΥΜΕΒΙΚ) καθώς και μέσω ιστοσελίδων. Αρχικά, έγινε προσπάθεια συλλογής ποσοτικών δεδομένων από υπηρεσίες, φορείς και κυβερνητικά τμήματα, με το αποτέλεσμα να κρίνεται ως μη ικανοποιητικό. Έπειτα δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο, απευθυνόμενο προς τις βιομηχανίες ΔΜΚ, του οποίου τα αποτελέσματα καταγράφηκαν σε αρχείο excel. Για την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στην βιομηχανία ΔΜΚ, καθώς και την εκπόνηση στρατηγικών, για την εφαρμογή του ISO14001 και την ομαλή μετάβαση τους στην κυκλική οικονομία, χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο ανάλυσης «SWOT».
Στα συμπεράσματα τονίσθηκε ότι, αρκετές βιομηχανίες τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι πιστοποιημένες με το ISO14001 και δεν προτίθενται να το επιδιώξουν στο εγγύς μέλλον.
Συνοψίζοντας, παρουσιάσθηκε η επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση στρατηγικών, προωθώντας την περιβαλλοντική κουλτούρα στην βιομηχανία ΔΜΚ, αρχικά με την πιστοποίηση με το πρότυπο ISO14001 και έπειτα τη δημιουργία πρακτικών επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων και την ορθή διαχείριση για ένα πράσινο και υγιές περιβάλλον.