Συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας: Εκπόνηση εκτίμησης αντικτύπου ως προς τα προσωπικά δεδομένα σε ένα ρεαλιστικό σενάριο
Abstract
Μέσα στις νέες τάσεις της τεχνολογίας περιλαμβάνεται και η σύνδεση του ψηφιακού με τον φυσικό κόσμο. Η χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι και αυτή μέρος της τάσης αυτής, όπου η δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς της απαίτηση της φυσικής παρουσίας των ψηφοφόρων. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή καταγράφονται οι τεχνολογίες και οι τεχνικές κρυπτογράφησης, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Στόχος της διατριβής είναι κατ’ αρχάς η μελέτη και η σύγκριση των συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της αγοράς, ως προς τις τεχνικές τους δυνατότητες, αλλά και τις ιδιότητες τους σε συνάρτηση με την ασφάλεια που προσφέρουν. Περαιτέρω, το νομικό πλαίσιο και οι αρχές, οι οποίες διέπουν την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναλύονται σε συνάρτηση με την υλοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με επίκεντρο την εκτίμηση αντικτύπου στη βάση ενός ρεαλιστικού σεναρίου. Απώτατος σκοπός είναι να υλοποιηθεί μία εκτίμηση αντικτύπου ως προς τα προσωπικά δεδομένα για μία επεξεργασία που αφορά ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου να διαφανεί η χρησιμότητα αλλά και η αναγκαιότητά της.
Η έκθεση εκτίμησης αντικτύπου αναδεικνύει τη σοβαρότητα των κινδύνων και των απειλών, τις οποίες αντιμετωπίζει το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Από την έκθεση καταδεικνύεται ότι επιβάλλεται η υλοποίηση των μέτρων που έχουν προταθεί για τη διαφύλαξη των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.