Show simple item record

dc.contributor.advisorΒόρρια, Ευανθία
dc.contributor.authorΠαπαγεωργίου, Μαρία
dc.contributor.otherPapageorgiou, Maria
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2023-08-07T08:59:07Z
dc.date.available2023-08-07T08:59:07Z
dc.date.copyright2023-08-07
dc.date.issued2023-05
dc.identifier.otherΔΤΠ/2023/00274el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/5617
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΗ ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια για μια επιχείρηση τροφίμων, λόγω της αυξημένης προσοχής που έχει αναπτυχθεί ως προς την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Οι αρχές του HACCP, έχουν δημιουργηθεί και καθοριστεί σαν βασική καθοδήγηση για ένα υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων έτσι ώστε να τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και επιβάλλεται να ακολουθούνται από όλες τις βιομηχανίες τροφίμων. Με την πάροδο των χρόνων, κρίθηκε απαραίτητο να διατεθούν πιο ειδικά πρότυπα ως προς την ασφάλεια των τροφίμων οπόταν γίνεται εισαγωγή των προτύπων ISO σειράς 22000, το FSSC 22000, το BRC και ούτω κάθε εξής. Τα πρότυπα που αναλύονται στην παρούσα εργασία είναι αλληλένδετα καθώς το ένα προαπαιτεί το άλλο. Το πρότυπο FSSC 22000 προαπαιτεί το πρότυπο ISO 22000, το οποίο προαπαιτεί την ανάλυση με βάση τις αρχές HACCP. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι ο εντοπισμός των επιπλέον απαιτήσεων μεταξύ των προτύπων και ταυτόχρονα το πως μπορεί να γίνει εφικτή μια μετάβαση από τις αρχές του HACCP στις απαιτήσεις του προτύπου FSSC 22000. Για να επιτευχθεί αυτό, γίνεται ανάλυση όλων των απαιτήσεων και αναφορά σε όλες τις τεκμηριωμένες πληροφορίες που χρειάζονται με παραδείγματα, έτσι ώστε το σύστημα να εφαρμόζεται και να είναι αποτελεσματικό. Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών για την εγκατάσταση και αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος της ασφάλειας των τροφίμων με βάση το πρότυπο αυτό, και αφορά τον κάθε υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων αλλά και τον οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας τροφίμων με βάση το συγκεκριμένο πρότυπο. Η εξεταζόμενη εταιρεία είχε πιστοποιητικό με βάση την ανάλυση HACCP, οπόταν υπήρχαν κάποια δεδομένα για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται ανά παράγραφο μαζί με τις αλλαγές που ενδεχομένως έγιναν, έτσι ώστε να πληρούνται όλες οι νέες απαιτήσεις. Για κάθε παράγραφο αναλύεται επίσης και ο λόγος κάθε αλλαγής ή τροποποίησης. Με αυτό τον τρόπο εξαλείφονται τα χάσματα μεταξύ των απαιτήσεων και δημιουργείται ένα νέο σύστημα με νέα δεδομένα για εφαρμογή. Ο διαχωρισμός των κεφαλαίων γίνεται ανάλογα καθώς στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην ασφάλεια των τροφίμων και γίνεται αναφορά στην συμβολή της έρευνας αυτής. Στα επόμενα υποκεφάλαια, γίνεται ανάπτυξη της κάθε παραγράφου από τα πρότυπα. Πιο συγκεκριμένα στο υποκεφάλαιο 2.1 γίνεται η ανάλυση του Πλαισίου Λειτουργίας του Οργανισμού, στο 2.2 αναλύεται το κομμάτι της Ηγεσίας, στο 2.3 ο Σχεδιασμός, στο 2.4 η Υποστήριξη, στο 2.5 η Ικανότητα, στο 2.6 η Επίγνωση, στο 2.7 η Επικοινωνία, στο 2.8 αναφέρονται οι τεκμηριωμένες πληροφορίες και το πώς αυτές πρέπει να διαχειρίζονται από τον οργανισμό. Στο υποκεφάλαιο 2.9 ξεκινά το Λειτουργικό κομμάτι του οργανισμού, το οποίο συμπεριλαμβάνει τον τρόπο λειτουργίας, αναφέρει τα προαπαιτούμενα, τρόπο και διαδικασία αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και ιχνηλασιμότητας, την ανάλυση των κινδύνων, τα μέτρα ελέγχου, το σχέδιο σημείων ελέγχου, τις Διορθωτικές ενέργειες και ούτω καθεξής. Στο υποκεφάλαιο 2.10 είναι ο έλεγχος της παρακολούθησης και έπειτα στο 2.11 βρίσκεται η Επαλήθευση του συστήματος. Στο υποκεφάλαιο 2.12 είναι ο έλεγχος των διαδικασιών, στο 2.13 η αξιολόγηση της απόδοσης και στο 2.14 η Βελτίωση. Τα υποκεφάλαια 2.15 και 2.16 αναφέρονται εξ ολοκλήρου σε απαιτήσεις του προτύπου FSSC 22000 και είναι η χρήση του λογότυπου και η περιβαλλοντική παρακολούθηση. Στο κεφάλαιο 3.0 αναλύονται τα συμπεράσματα. Γενικότερα, η μετάβαση αυτή δεν ήταν δύσκολή αλλά χρειάστηκε χρόνος και δέσμευση έτσι ώστε να εγκατασταθεί και να εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ασφάλειας τροφίμων. Κατά την διεκπόνηση της διατριβής, το εργοστάσιο επιθεωρήθηκε και έλαβε την πιστοποίηση κατά το σύστημα FSSC 22000.el_GR
dc.format.extent70 σ. ; 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessel_GR
dc.subjectΑσφάλεια και ποιότητα τροφίμωνel_GR
dc.subjectFood safety and qualityel_GR
dc.titleΕφαρμογή συστήματος ποιότητας σε εργοστάσιο ποτών – Μετάβαση από HACCP σε FSSC 22000.el_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractFood safety and quality are the most critical parts for a food processing company, due to the increased attention that has been developed to protect human health. The analysis according to the principles of HACCP has been created and defined as the standard basic guidance for a food business operator, to meet the necessary requirements and must be followed by all food industries. Over the years, it has been deemed necessary to have more specific and detailed food safety standards with the introduction of the ISO 22000 series, FSSC 22000, BRC etc. The standards analyzed in this paper are interrelated as one requires the other. FSSC 22000 has as a prerequisite the ISO 22000, which requires an analysis based on HACCP principles. The purpose of the thesis is to identify the additional requirements between the standards and examine how anyone can achieve a transition from the principles of HACCP to the requirements of the FSSC 22000 standard. To achieve this, an analysis of all the requirements took place and a reference to all documented information needed with examples so that the system is implemented and effective. The aim of the thesis is to provide guidelines for the installation and effective implementation of a food safety system based on these standards and concern every food business manager and anyone interested in installing a food safety system according to the specific standards. The company under review had a certificate based on HACCP analysis, so there was in place data recorded for food safety. The data are analyzed paragraph by paragraph along with changes that may have been made so that all new requirements are met. For each paragraph, the reason for each change or modification is also analyzed. In this way the gaps between the requirements are eliminated and a new system is developed for implementation. The separation of the chapters is done accordingly as in the first chapter there is an introduction to food safety. In the following subchapters, for each paragraph from the standards, all the requirements are analyzed. More specifically, subchapter 2.1 analyzes the Organization's Operating Framework, 2.2 analyzes Leadership, 2.3 Planning, 2.4 Support, 2.5 Ability, 2.6 Awareness, 2.7 Communication, 2.8 Documented information and how it should be managed by the organization. In sub- chapter 2.9 begins the Operational part of the organization, which includes the way of operation, states the prerequisites, emergency response and traceability method and procedure, the analysis of risks, the measures control, control point plan, Corrective actions, etc. In sub-chapter 2.10 is the Monitoring control and then in 2.11 is the Verification. In Sub-chapter 2.12 is the Procedure control, in sub-chapter 2.13 is the Performance Evaluation and sub-chapter 2.14 is the Improvement. Subchapters 2.15 and 2.16 refer entirely to requirements of the FSSC 22000 standard and are the use of the logo and environmental monitoring. Overall, this transition was not difficult, but it took time and commitment to establish and implement an effective food safety system. During the development of the thesis, the factory’s audit took place succesfully, and the company received the certification according to the FSSC 22000 system.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record