Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και οι επιρροές της στο αγοραίο περιβάλλον σε Κύπρο και Ελλάδα σήμερα
Επιτομή
Αναμφισβήτητα ο τομέας της Ενέργειας αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης και ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η εξασφάλιση ενός ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης όπως με χρήση φωτισμού και ζεστού νερού,με θέρμανση χώρων,οικιακών συσκευών απαιτεί την κατανάλωση σημαντικού ποσού ενέργειας κατ’άτομο.Ακόμη περισσότερη ενέργεια απαιτείται στην παραγωγή,ειδικότερα μετά την υποκατάσταση της εργασίας από μηχανές, την αυτοματοποίηση, την παγκοσμιοποίηση της αγοράς με τις μεταφορές αγαθών και πρώτων υλών.
Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση του 2021 που χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ενέργειας σε όλον τον κόσμο, αλλά και της αλματώδους αύξησης των τιμών της, επηρεάζοντας σοβαρά χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο,την Κίνα και, μεταξύ άλλων, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα και η Κύπρος γνώρισαν σημαντική αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στο υψηλότερο όλων των εποχών.
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματεύεται το θέμα της ενεργειακής κρίσης, που έχει ήδη πλήξει την Ευρώπη κυρίως αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο από τα τέλη του 2021. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική έρευνα αλλά και έρευνα ερωτηματολογίου με την μέθοδο της περιγραφικής στατιστικής, με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης , τις επιπτώσεις που είχε στην Ευρώπη,στην Ελλάδα και στην Κύπρο και την στάση των πολιτών απέναντι στα θέματα ενέργειας και πόσο επηρεάζεται η καθημερινότητά τους,τις προοπτικές που εμφανίζονται, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Από την ανάλυση των ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι οι κύριες αιτίες της ενεργειακής κρίσης είναι αφενός η υψηλή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και αφετέρου το γεγονός ότι τόσο οι αρχές στην Ελλάδα και στην Κύπρο όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν από την επερχόμενη κρίση.
Από την άλλη, οι επιπτώσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι πρωτίστως οικονομικές αφού επιβαρύνθηκαν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη και ανακόπηκε η αναπτυξιακή πορεία των δύο χωρών ελέω της Παγκόσμιας Ενεγειακής κρίσης.
Επίπρόσθετα , οι επιπτώσεις είναι κυρίως κοινωνικές αφού υπάρχει επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής των πολιτών στις περισσότερες χώρες. Περνώντας στις προοπτικές που αναδύονται από την ενεργειακή κρίση, αφορούν την σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης και ειδικότερα σε Ελλάδα και Κύπρο από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, καθώς και την ομαλή πράσινη μετάβαση.
Τέλος, από την ανάλυση της βιβλιογραφίας και από την έρευνα που ακολουθήθηκε, διαπιστώθηκε ότι έχει διατυπωθεί ένα ευρύ φάσμα προτάσεων από τους μελετητές, σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της υπάρχουσας ενεργειακής κρίσης και τους οποίους θα δούμε πιο κάτω.