Αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας με τηλε-αποκατασταση για ασθενείς με μυοσκελετικές διαταραχές
Επιτομή
Εισαγωγή: Οι μυοσκελετικές διαταραχές επηρέασαν σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια άτομα το 2017 παγκοσμίως. Ως επακόλουθο, δημιούργησαν χρόνιο πόνο, μείωση της φυσικής δραστηριότητας, λειτουργικές διαταραχές και χαμηλή ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Γίνεται έτσι εμφανής η αναγκαιότητα για θεραπεία και αποκατάστασής τους. Η τήλε-αποκατάσταση είναι ένα μέσο θεραπείας που με την χρήση τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας έχει αποδειχθεί ισάξιο με την δια ζώσης φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών διαταραχών.
Σκοπός: Πρωτεύων σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της κλινικής αποτελεσματικότητας της τηλέ-αποκατάστασης σε ασθενείς με μυοσκελετικές διαταραχές. Δευτερεύοντες σκοποί είναι η διερεύνηση της ικανοποίησης των ασθενών και αν οικονομικά μπορεί να θεωρηθεί αποδοτική.
Μεθοδολογία: Η αναζήτηση αρθρογραφίας πραγματοποιήθηκε στις εξής ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: PubMed, Google scholar, Cochrane central, Scopus. Η επιλογή των άρθρων περιορίστηκε στην αγγλική γλώσσα, δημοσιευμένα από το 2012 μέχρι και το 2022. Κριτήρια εισόδου αποτέλεσαν το είδος του άρθρου -πρωτογενείς έρευνες σε ενήλικο πληθυσμό - , το πεδίο των παθήσεων που ελέγχθηκαν ήταν οι μυοσκελετικές διαταραχές και το μέσο της αποκατάστασης ήταν η τήλε-αποκατάσταση είτε με σύγχρονο είτε με ασύγχρονο τρόπο. Για την αξιολόγηση της ποιότητας των μελετών ανάλογα με το είδος τους χρησιμοποιήθηκαν: η κλίμακα Pedro, η λίστα ελέγχου κριτικής αξιολόγησης JBI και η κλίμακα αξιολόγησης της ποιότητας Newcastle-Ottawa.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα που αναγνωρίστηκαν από την αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων ήταν 812 άρθρα, εκ των οποίων τα 9 εξετάστηκαν με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Έξι μελέτες διερεύνησαν την κλινική αποτελεσματικότητα, δύο μελέτες την ικανοποίηση των χρηστών και μία μελέτη το κόστος.
Συμπέρασμα: Σύμφωνα με τα ευρήματά μας στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση, η τήλε-αποκατάσταση είναι εξίσου αποτελεσματική με τη συμβατική φυσικοθεραπεία και προσφέρει θετικά κλινικά αποτελέσματα αλλά με μέτριες ενδείξεις στις μυοσκελετικές παθήσεις.