Παρακίνηση και κίνητρα ανθρώπινου δυναμικού στην ΑΤΗΚ/CYTA
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2022-05Συγγραφέας
Χριστοδούλου, Αγγελική
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα διατριβή μελετά την παρακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου είναι ημικρατικός οργανισμός και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πάροχος ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής επικοινωνίας στην Κύπρο. Αρχικά διερευνηθήκαν και παρουσιάστηκαν τα θέματα παρακίνησης και κινήτρων μέσα από τη βιβλιογραφία για κατανόηση του θεωρητικού υπόβαθρου και μετέπειτα μέσω της έρευνας που διεξήχθη σε μερίδα των εργαζομένων της ΑΤΗΚ, στόχος της διατριβής είναι να καταδείξει τις αδυναμίες και προβλήματα που υπάρχουν στα κίνητρα που λαμβάνονται από την ΑΤΗΚ και την ανάγκη για μεγαλύτερη παρακίνηση των εργαζομένων, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί.
Η μέθοδος έρευνας που ακολουθήθηκε ήταν πρωτογενής, ποσοτική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου που συντάχθηκε για σκοπούς της παρούσας διατριβής από την ερευνήτρια. Η έρευνα εστίασε σε δύο βασικές ενότητες. Η πρώτη, αφορούσε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού της ΑΤΗΚ. Είναι οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ ικανοποιημένοι και σε ποιο βαθμό σε βασικές συνιστώσες, όπως το σύστημα προαγωγών, το σύστημα αξιολόγησης, τη δυνατότητα εκπαίδευσης, τις σχέσεις με προϊστάμενο και συναδέλφους τους και τα κίνητρα που ήδη υιοθετεί η ΑΤΗΚ στα πλαίσια της παρακίνησής τους; Η δεύτερη, αφορούσα στη λήψη επιπλέον κινήτρων ή βελτίωση των υφιστάμενων κινήτρων από την ΑΤΗΚ. Είναι ικανοποιημένοι και σε ποιο βαθμό οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ στο ενδεχόμενο λήψης των πρόσθετων κινήτρων που αναφέρονται στην εν λόγω ενότητα;
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι ερωτώμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι με βασικές συνιστώσες της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και κίνητρα, ενώ σε κάποια κίνητρα έδειξαν αρκετή ικανοποίηση, όπως και στο ενδεχόμενο υιοθέτησης επιπλέον κινήτρων από την ΑΤΗΚ. Κυρίως φαίνεται ότι λόγω της μη ικανοποίηση τους στις χρηματικές αμοιβές και η ιδιαίτερη ικανοποίηση τους ως προ τη βελτίωση τους, κατέδειξαν ότι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη για την καλύτερη απόδοση τους στα εργασιακά τους καθήκοντα είναι οι χρηματικές αμοιβές, παρόλο που υπήρξε ιδιαίτερη ικανοποίηση και σε μη χρηματικά κίνητρα.