Εταιρική διακυβέρνηση και κίνδυνος. Ο ρόλος του κανονιστικού πλαισίου, τα κίνητρα του διευθύνοντος συμβούλου και η κρίση
Abstract
Η εταιρική διακυβέρνηση συνιστά ένα σύστημα λειτουργίας των σύγχρονων επιχειρήσεων που έχει ως κυρίαρχο στόχο τη διασφάλιση μιας διαφανούς, χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης η οποία καταφέρνει να μεγιστοποιήσει την οικονομική αξία της επιχείρησης, παράλληλα επιδιώκει την προστασία των συμφερόντων των μετόχων, αλλά και του συνόλου των ατόμων και φορέων που αλληλοεπιδρούν και συναλλάσσονται με την επιχείρηση. Κάθε κράτος ή ακόμη και κάθε επιχείρηση δύναται να διαλέξει να ακολουθεί συγκεκριμένο θεωρητικό πλαίσιο ή σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι να ακολουθεί το σύστημα αυτό με συνέπεια και ακρίβεια έτσι ώστε να μπορέσει να αποκομίσει το σύνολο των πλεονεκτημάτων της εταιρικής διακυβέρνησης και να αποφύγει τις πιθανές προκλήσεις. Αναντίρρητα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζει το κανονιστικό πλαίσιο και η κατά γράμμα τήρηση του με τον ταυτόχρονο λεπτομερή έλεγχο των κινήτρων των φορέων και αξιωματούχων που βρίσκονται ψηλά στη διαχείριση των επιχειρήσεων ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης.
Μέσα από την αυστηρή τήρηση του κανονιστικού πλαισίου και των γενικότερων κωδίκων που διέπουν την εταιρική διακυβέρνηση του κράτους μπορεί να επιτευχθεί η ποιότητα στην εργασία του διευθύνοντα συμβούλου και στη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μακροχρόνια επιβίωση και κερδοφορία της επιχείρησης και όλων των εμπλεκομένων στη λειτουργία της.