Επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη επιχείρησης παραγωγής φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς στην Κύπρο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2022-05Συγγραφέας
Ιωακειμίδης, Απόστολος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός της εργασίας ήταν η διερεύνηση της βιωσιμότητας μιας παραγωγικής μονάδας φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς (αναδυόμενων) στην επικράτεια της Κυπριακής δημοκρατίας. Η εργασία βασίστηκε σε μελέτες των προηγούμενων ετών όπου τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, αλλά και σε πρόσφατες μελέτες που κατέληξαν πως η διερεύνηση της βιωσιμότητας πρέπει να γίνεται βάσει των τοπικών χαρακτηριστικών της περιοχής ανάπτυξής τους
Η διερεύνηση του περιβάλλοντος κατέδειξε την αβεβαιότητα του διεθνούς πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος ως την κύρια απειλή για την εταιρία, αλλά και τις ευκαιρίες σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο που απορρέουν από την απαίτηση για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Οι κύρια απειλή που έχουν να αντιμετωπίσουν τα οργανικά φωτοβολταϊκά είναι η ώριμη τεχνολογία των φωτοβολταϊκών πυριτίου, ενώ η ευκαιρίες πηγάζουν από τις υλικές ιδιότητές τους που είναι το ελάχιστο βάρος, το χαμηλό κόστος παρασκευής, η ευκαμψία, και η επιλογή βαθμού διαφάνειας και χρώματος, δίνοντας τη δυνατότητα στόχευσης και σε αγορές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα τυπικά φωτοβολταϊκά.
Η τεχνοοικονομική ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα της βιβλιογραφίας, στην Κυπριακή αγορά και την προσωπική εμπειρία. Έγινε λεπτομερής τεχνική ανάλυση του έργου ενώ η χρηματοοικονομική ανάλυση έδειξε πως η επένδυση μπορεί να είναι βιώσιμη σε αρκετά σενάρια καταλήγοντας σε θετική καθαρή παρούσα αξία και εσωτερική απόδοση~17.71%, με μεγαλύτερο εμπόδιο το υψηλό κόστος των Α’ υλών. Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου οργανικών φωτοβολταϊκών έδειξε πως το κόστος του παραγόμενου ρεύματος θα ήταν 0.932€/KWh που με βελτίωση του λειτουργικού χρόνου των φωτοβολταϊκών ή μείωση του κόστους των υλικών θα μπορούσε να μειωθεί πάνω από μια τάξη μεγέθους.